Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

[een blik achter de schermen] bezoek aan de Regionale Kenniskring van regio Brabantse Kouters

17/06/2022

Ook deze week ging collega Milenco op pad met als eerste halte de Brabantse Kouters. Zij organiseerden hun tweede Regionale Kenniskring van dit jaar in de prachtige Oude Pastorie te Kapelle-op-den-Bos. Samen met onze collega’s van VERA bespraken we topics zoals de ‘Gemeente zonder Gemeentehuis’-oproepen of de mogelijkheden van live-streaming van onze gemeenteraden. Vanuit V-ICT-OR focusten we dan weer op het draaiboek ‘Gemeentehuis zonder Gemeente’ en de mogelijkheden van Mijn Burgerprofiel.

De automatisering van onze Vlaamse steden en gemeenten is al even bezig. Van de eerste boekhoudsystemen, die intercommunale samenwerking lieten ontstaan, tot de huidige intelligente technologieën waarmee men de ontstane legacy stapsgewijs wil vervangen. Ondertussen zien we mooie Vlaamse initiatieven die de end-to-end automatisering versterken. In het ‘Draaiboek voor een gemeentehuis zonder gemeente’ staan we stil bij hoe we van een slimme gemeentelijke referentiearchitectuur kunnen evolueren naar een Vlaamse Virtuele Gemeente aan de hand van diverse vragen én antwoorden. Ook het interactieve V-ICT-OR kaartspel om aan de slag te gaan met de masterplanning ICT voor uw lokaal bestuur ontbreekt ook in deze vernieuwde editie niet.

Mijn Burgerprofiel verzamelt en maakt alle officiële gegevens van de burger en haar overheidsadministratie 24/7 beschikbaar. Heeft de burger een aanvraag ingediend? Dan ziet hij/zij/hun de actuele status (ingediend, in behandeling of goedgekeurd) van de aanvraag in Mijn Burgerprofiel. Maar ook heel wat overheidsdocumenten kan men bekijken in de persoonlijke eBox zodat men steeds op de hoogte blijft van nieuwe berichten of documenten. Dit alles wordt binnenkort ook beschikbaar in de ‘MijnBurgerprofiel’-app aangevuld met lokale functionaliteiten maar wordt nu ook beschikbaar voor jongeren vanaf 12 jaar.

Wilt u ook aan de slag met Mijn Burgerprofiel? Kijk dan zeker eens naar de Quickscan voor lokale besturen waarbij u heel wat informatie dient mee te geven omtrent uw samenwerking met dienstenleveranciers en hun softwarepakketten. Hierna ontvangt u een overzicht van de quick wins = bestaande koppelingen bij dienstenleveranciers met wie u reeds samenwerkt.