Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

[kennisdag] Change management. Verandering doorvoeren in een organisatie, hoe doe je dat?

20/07/2022

Verandering doorvoeren in een organisatie, hoe doe je dat?

Het is allesbehalve een makkelijke opdracht om de hele organisatie mee te krijgen in veranderings- en digitaliseringstrajecten. Daarom organiseren we in september twee (inhoudelijk identieke) kennisdagen die een gedetailleerde introductie bieden tot slimme change management praktijken.


Wanneer?

  • donderdag 15/09 in VAC Genthier inschrijven
    ligt vlak bij het NMBS-station 'Gent-Sint-Pieters'

    OF

  • vrijdag 30/09 in VAC Hasselthier inschrijven
    op wandelafstand van het NMBS-station van HasseltINHOUD SESSIE

voormiddag
door Bart Kaesemans (Arch consulting)

Verandering is de enige constante. Dat wist de Griekse filosoof Heraclitus meer dan 2500 jaar geleden al. Hij drukte dit prachtig beeldend uit met de zegswijze: “Men kan geen tweemaal in dezelfde rivier stappen.”

Verandering is essentieel onderdeel van hele zijn. En toch gaat het vaak met negatieve connotaties gepaard. Hoe komt dat? Misschien ligt het antwoord wel in de manier waarop wij met verandering omgaan. Misschien moeten we verandering gewoon omarmen als de natuurlijke flow der dingen en niet behandelen als een ‘behandeling’ waar de organisatie ‘door’ moet.

We starten de voormiddagsessie van deze werkdag rond verandering door de organisatie ‘lokaal bestuur’ op systemische wijze te bekijken: de organisatie als een systeem, als een levend organisme.

Vervolgens verkennen we wat dit perspectief ons leert over verandering. Over het gegeven dat verandering inderdaad een onmiskenbaar onderdeel is van elk levend organisme.

Van daaruit bekijken we dan welke lessen we hier kunnen uit trekken voor de constante verandering in onze eigen organisatie.
We ronden het voormiddagdeel af met een model van het lokaal bestuur als organisatie binnen de ruimere maatschappelijke context.

namiddag
door Bert Daenen - platina partner BCT 

Hoe voeren wij verandering door in de praktijk? De theorie over verandering is erg boeiend en tijdens lezingen, bij het lezen en filosoferen over verandering lijkt dit erg logisch maar niets zo lastig als in de dagelijkse realiteit verandering te (h)erkennen en doorvoeren. Wij grijpen instinctief terug naar gewoontes, bestaande processen om het werk gedaan te krijgen. De verandering doorvoeren vergt een geschikt instrument.

In deze namiddagsessie bekijken wij hoe procesmanagement hierin een hefboom kan zijn. Immers, ‘alles is een proces’ volgens de procesgoeroes. Met de iGEN procesmethodiek, die door én specifiek voor Vlaamse besturen is ontwikkeld heb je een instrument in handen om de gewenste verandering in de praktijk op een systematische wijze door te voeren.

Ontdek door praktijk ervaringen, oefeningen hoe verschillende besturen dit vandaag consequent als tool inzetten om tot die nieuwe, gewenste situatie te komen. Verschillende manieren hiertoe komen aan bod: van een strategische, organisatiebrede aanpak (top-down) tot een pragmatische (bottom-up) aanpak. Steeds met het finale doel als ankerpunt laat deze aanpak u toe om aan het tempo dat bij de organisatie past hier naartoe te navigeren in een continue veranderende omgeving.


-/-

Interesse in deze kennisdag ?

Deze kennisdag heeft een speciaal voordeeltarief van 95 EUR voor alle V-ICT-OR leden. Tarief voor niet leden = 195 EUR / 350 EUR.

Nog geen lid? Dat kan al vanaf 35 euro.