Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

De start van het Maritime Cybersecurity Centre.

03/11/2022

Vorig week werd het startschot gegeven van de Maritime Cybersecurity Centre in het hartje van Antwerpen.

MCA (Maritime Campus Antwerp) begeleidt de maritieme industrie naar meer samenwerking en innovatie. Voor groot en klein, voor maritiem en daarbuiten, voor privaat, publiek, onderzoek en onderwijs. Het zal alle inspanningen rond maritieme cybersecurity in België coördineren. Het Maritime CyberSecurity Center is opgericht door de KBRV, V-ICT-OR en MCA Community vzw.

Een “doe” campus en community waar business, technologie en kennis worden gekoppeld om de maritieme sector te versterken en te ontwikkelen. MCA biedt onderdak aan bedrijven, variërend van grotere ondernemingen tot de kleinste start-ups, onderwijs- en onderzoeksinstellingen om samen te werken en te innoveren.

Het doel van MCA is om geïnteresseerden binnen en buiten de maritieme sector samen te brengen en te laten werken aan maritieme innovatie en duurzaamheid.

 


De zeevaart industrie kent de laatste maanden/jaren een moeilijke tijd. Door de covidpandemie en de bijhorende lockdown waren bijvoorbeeld heel wat zeelui maanden en sommigen zelfs jaren weg van huis waardoor ook velen (10 à 15%) nu ook aan wal blijven. De daaropvolgende inval van Rusland in Oekraïne zorgde opnieuw voor heel wat minder actieve zeelui vanuit zowel Rusland als Oekraïne, velen van hen staan momenteel namelijk op het slagveld. Hierdoor kunnen we zelfs spreken van een daling van 20% in het aantal actieve zeelui in de industrie. Dit brengt niet alleen een grootschalige reorganisatie van het zeepersoneel met zich mee maar doet de industrie ook nadenken over een doorgedreven automatisering en digitalisering van hun werking. 


Als ICT-medewerker van een lokaal bestuur weet u als geen ander dat digitalisering ook gepaard gaat met een verhoogde kans op cyberaanvallen. De Haven van Antwerpen en Zeebrugge is hier ondertussen ook al heel bewust van aangezien zij jaarlijks meer dan 11.000 phishingsmails ontvangen. En dus gaat de maritieme sector extra inzetten op communitybuilding, kennisdeling en opleidingen. En laat nu net V-ICT-OR vzw hier een grote mate van expertise over bezitten, wij zetten dan ook onze schouders mee onder het ambitieuze verhaal van het Maritime Cybersecurity Centre zodat wij onze kennis rond cybersecurity kunnen mee geven aan de sector maar ook heel wat kennis uit de sector kunnen laten terugvloeien naar u, onze community. 


Het doel van het Maritime Cybersecurity Centre

Het Maritime Cybersecurity Centre zal zich focussen op 5 grote kernactiviteiten:

1.
Opzet van een heus cyberlab dat de basis zal vormen van een Cybersecurity Competence Community die (als eerste stap) verantwoordelijk is voor het opstellen van een roadmap voor Cybersecurity Research & Development (R&D) in het maritieme en publieke domein. De routekaart voor R&D en de activiteiten van het Cyberlab worden gestuurd door de verwachtingen van de verschillende partners, hun community en hun individuele behoeften. Denk hierbij aan thema's als artificiële intelligentie en machine learning, de optimalisatie van harware en software om cyberweerbaarheid te vergroten etc...

2.
Een Computer Emergency Response Team for Maritime (CERT-M) dient opgericht te worden om te snel en efficiënt te kunnen optreden bij een cyberdreiging en -aanval (crisisbeheer) in het maritieme domein. Het CERT-M dient daarbij over uitgebreide capaciteiten te beschikken om te reageren op opkomende cyberincidenten teneinde de omvang van de noodsituatie te beperken, het incident te neutraliseren en zo snel mogelijk lessen te trekken die we ook met de bredere community kunnen delen. 

3.
Een Quick Response Community (QRC) als virtuele gemeenschap, bestaande uit geregistreerde cyberexperts en gebruikers die bereid zijn relevante informatie in het cyberdomein te ontvangen en/of te delen. Hierbij zullen we zoveel als mogelijk verder bouwen op onze eigen Quick Responsive Community waarin we nu reeds heel wat informatie, best practises etc. met elkaar delen. 


4.
Het MCSC zal ook inzetten op het verhogen van cyberbewustzijn voor een breed publiek door middel van voldoende opleidingen. Deze zullen verzorgd worden door cyberdeskundigen om ervoor te zorgen dat zij een basiskennis hebben en de concepten van het cyberdomein begrijpen. Aan het einde van de cursussen zullen zij dan ook in staat zijn preventieve maatregelen toe te passen, anomalieën op te sporen en dienovereenkomstig te reageren. 


5.
Naast opleidingen zullen er ook voldoende trainingen worden georganiseerd waarin diverse levensechte cyberscenario kunnen worden gesimuleerd. Deze scenario's zullen variëren van eenvoudig tot zeer uitdagend met als doel opgedane kennis ook te leren omzetten in praktische kennis en de juiste reflexen. 

-/-


V-ICT-OR = de belangrijkste community voor technologie, data en innovatie op het lokale overheidsniveau. Hoe kunnen wij jou helpen?

Ken je onze denktank Cybersecurity (privaat-publiek) ? KLIK HIER en lees meer.

Ken je onze Cyber- en informatieveiligheid tool ? KLIK HIER en ontdek.