Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

IT-Manager van gemeente Erpe-Mere is eerste ‘Slimste cyberexpert van Vlaanderen’

18/11/2022

Kris De Pril, de IT-manager van de gemeente Erpe-Mere - en ook al meer dan 10 jaar effectief lid van V-ICT-OR - is de allereerste winnaar van de zoektocht naar de ‘Slimste cyberexpert van Vlaanderen’.

PROFICIAT!

In een online wedstrijd georganiseerd door Telenet Business liet De Pril 170 andere IT-verantwoordelijken, ethische hackers, ingenieurs en software ontwikkelaars achter zich. De IT-verantwoordelijke van Erpe-Mere wordt vandaag in de bloemetjes gezet op het gemeentehuis. “Ik heb waarschijnlijk gewonnen dankzij de hard disk met 26 jaar ervaring die in mijn hoofd zit”, lacht De Pril.

Tijdens de hele maand oktober – de Europese maand van de cyberbeveiliging – organiseerde Telenet Business een grootschalige online wedstrijd waarin alle pientere cyberkoppen van Vlaanderen hun IT-kennis konden testen. De 20 vragen in de zoektocht naar de Slimste Mens onder de cyberexperten gingen over heel uiteenlopende onderwerpen: niet alleen actualiteit kwam aan bod, ook praktische technische kennis en inzicht in IT-wetgeving werden getoetst.

“Ik ben enorm verrast dat ik de slimste cyberexpert van Vlaanderen geworden ben. Ik had deelgenomen aan de wedstrijd zonder grote verwachtingen. Ik was eigenlijk al een beetje vergeten dat ik meegedaan had. Ik ben best wel fier dat ik andere kanjers uit het vak achter mij heb gelaten. Hoe ik zoveel kennis heb vergaard rond cyberveiligheid? Ik vermoed dankzij de hard disk van 26 jaar ervaring die in mijn hoofd zit. En uiteraard ook door veel op te pikken van collega’s. Ik verwacht nu niet meteen dat ik een bekende Erpe-Merenaar word, maar de erkenning is wel leuk. Het is best een hele verantwoordelijkheid om de persoonlijke data van alle Erpe-Merenaren te beheren én te beveiligen.” – Kris De Pril, IT Manager bij de gemeente Erpe-Mere

Ook na zijn uren op de IT-dienst van de gemeente, is De Pril in de ban van technologie. Als bezieler van de vzw FabLab – een multifunctioneel labo ondergebracht in de middelbare school Sint-Jozef Mere – leert hij samen met enkele vrijwilligers de inwoners van Erpe-Mere en buurgemeenten alles over 3D-printen, lasercutten en computertechnologie.

Slimste Mens voor cyberexperten

Het is de allereerste keer dat Telenet Business de zoektocht naar de slimste cyberexpert van Vlaanderen organiseert. Doel is om het beroep van cyberexpert op een positieve manier in de kijker te zetten. Dat is belangrijk, want Belgische bedrijven hebben het bijzonder moeilijk om voldoende opgeleide cyberspecialisten te vinden. Dat blijkt onder andere uit de meer dan 250 openstaande vacatures voor ‘ICT-security’ bij de VDAB.

“We zijn heel tevreden met deze allereerste editie van de wedstrijd. De vragen waren best moeilijk en uiteenlopend en het verbaasde ons hoe groot de kennis in Vlaanderen – zelfs onder de experten – is over een technische materie als IT. Natuurlijk is die kennis wel heel belangrijk: het aantal cyberaanvallen op Belgische ondernemingen is het afgelopen jaar met maar liefst 32% toegenomen.  We horen ook te vaak dat IT’ers met grote stress kampen en velen zelfs overwegen te stoppen door de werkdruk. Met dit soort initiatieven willen we het beroep op een positieve manier in de kijker zetten.” – Hans Vercammen van Telenet Business
TWEE LEUKE WEETJES UIT DEZE TEST

1/ De moeilijkste vraag uit de quiz:

Hoeveel zero-days zijn er gedetecteerd en bekendgemaakt in de eerste helft van 2022?

  1. 18
  2. 27
  3. 58
  4. 104

  • Slechts 16% van de deelnemers gaf het juiste antwoord (A).

 Zero-days zijn ‘beveiligingslekken’ die voordien nog niet gekend waren en die vaak op internationaal niveau een gevaar kunnen vormen doordat hackers er misbruik van maken. De perceptie leeft dat deze aantallen veel hoger zijn, terwijl de meeste aanvallen zich voordoen via beveiliginglekken die wel al langere tijd gekend zijn maar waarvoor bedrijven/organisaties niet voldoende maatregelen hebben genomen.

 

2/ De vraag die verraste:

Welk paswoord is het sterkst?

  1. My Super str0ng Passw0rd
  2. Sµp3r Str0ng P@ssw0rd
  3. SuperS!R0nGP@ssw0rd
  4. Super it is to type a long password

 

  • Slechts 1 op de 3 cyberexperten had dit juist (D).

De lengte van het paswoord is veel belangrijker dan complexiteit. We zijn met z’n allen verkeerdelijk geconditioneerd om wachtwoorden te kiezen die we zelf moeilijk kunnen onthouden, maar een machine snel kan raden. Alle wachtwoorden met acht tekens of minder zijn eigenlijk gevaarlijk, minimum 12 en liefst meer dan 14 tekens zijn aangeraden. Combineer hoofdletters en kleine letters met speciale tekens en cijfers. Een wachtzin zonder cijfer is echter een stuk veiliger dan een kort exemplaar met moeilijke tekens.