Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Is jouw bestuur klaar om gelinkt te notuleren?

16/01/2023

Lokale besturen moeten sinds 30 juni 2021 bepaalde agenda’s, besluiten, besluitenlijsten en notulen gelinkt publiceren via hun eigen notuleringsoftware of via ‘Gelinkt Notuleren’.

Om de lokale besturen te helpen om de omslag naar een gelinkte bekendmakingsmethode te maken ontwikkelde het Agentschap Binnenlands Bestuur het programma 'Lokale Besluiten als geLinkte Open Data' op. Maar hoe ver staan we nu op de dag van vandaag? 

U kent het wel gelinkte data, een buzzwoord dat de laatste jaren steeds vaker rond de oren worden geslagen. Gelinkte open data zijn gegevens die je digitaal structureert en publiceert volgens eenzelfde standaard. Zo kunnen mensen en (zoek)machines ze gemakkelijk raadplegen op het internet. Hierdoor kunnen we de data eenvoudiger terugvinden en hergebruiken, zijn er minder administratieve lasten voor het lokaal bestuur en kunnen we als lokaal bestuur over het muurtje kijken en goede praktijken van andere besturen bestuderen.

Maar hoe ver staan we hierin (op het einde van 2022)? Katrien De Smet (projectbeheerder bij Agentschap Binnenlands Bestuur) duidt het via in deze opname.
-/-
Deze opname vind je op onze bestandsbibliotheek. 
Deze is enkel beschikbaar voor V-ICT-OR leden. Nog geen lid? Dat kan al vanaf 35 euro.