Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

De 'gouden byte' award werd gisteren gewonnen door Nationaal Geografisch Instituut.

09/12/2022

V-ICT-OR organiseert net zoals de vorig editie de uitreiking van de "Gouden Bit & de Gouden Byte Award" voor slimme lokale besturen.

De Gouden Byte is een award voor het project dat door een bundeling van krachten tot een gezamenlijke oplossing heeft geleid (intergemeentelijk of interbestuurlijk).

-/- 

En de winnaar van de Gouden Byte Award 2022 was Nationaal Geografisch Instituut (Federale Diensten van de Gouverneur van Antwerpen - Dienst Noodplanning).

Met hun project: Uniforme en Gedeelde Cartografie voor de Hulpdiensten: een self-service platform.

Het doel van dit project was om te zorgen dat alle hulpdiensten in België zich altijd en overal van uniform en goed kaartmateriaal kunnen voorzien, waardoor ze veel meer slagkracht krijgen en beter kunnen samenwerken. Hierdoor kunnen incidenten opgelost worden, voordat ze onbeheersbaar geworden zijn. En, hierdoor kunnen grote incidenten zeer effectief worden aangepakt. Met de nieuwe tool zullen hulpdiensten voor het eerst bij het managen van treinrampen, rellen, grote evenementen, medische hulpverlening op het platteland, overstromingen, natuurbranden, enz. over professioneel, uniform en gedeeld kaartmateriaal beschikken. De doelgroep is alle hulpverleningsdisciplines (brandweer, medisch, politie, logistiek, communicatie) in heel België, de agentschappen voor Natuur en Bos, en alle andere betrokkene zoals Binnenlandse Zaken, de Kanselarij, de NAVO, Buitenlandse Zaken, 112, netwerken brandweer, ... De eerste prioriteit was de ontwikkeling en validatie van een uniforme en gedeelde cartografie die beantwoordt aan de behoeftes van alle stakeholders. De tweede prioriteit was de bouw van een self-service tool waarmee de hulpdiensten zelf deze uniforme kaarten en atlassen voor hulpverlening kunnen aanmaken en gebruiken. De uniforme en gedeelde cartografie werd ontwikkeld met alle 35 hulpverleningszones in België, lokale en federale politie, de civiele bescherming, de medische discipline, defensie, netwerken brandweer (VVSG) enz. op lokaal, provinciaal, regionaal en federaal niveau. Het NGI organiseerde hiervoor sinds 2016 tientallen participatieve workshops en enkele living-labs. Door gebruik en evaluatie tijdens grootschalige, multidisciplinaire oefeningen en operaties ontstond een door alle partners gedragen, uniforme en gedeelde cartografie. Deze cartografie werd zo popuplair bij de hulpdiensten en de behoefte aan professioneel kaartmateriaal zo nijpend dat de Federale Diensten van de Gouverneur van Antwerpen besloten om € 75.000 euro vrij te maken. Hiermee bouwde het NGI in samenwerking met de hulpdiensten in enkele maanden tijd een self-service kaarten-platform dat zonder extra kosten voor alle stakeholders in België toegankelijk is. Het NGI host en onderhoudt de oplossing.

De Gouden Bit & Byte Award 2022 werd uitgereikt tijdens Manage IT op donderdag 8 december 2022 in Hilton in Antwerpen. 

SAVE THE DATE - volgende editie van ManageIT staat op de agenda voor 14 december 2023.