Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Eenvoudige tips om de weerbaarheid tegen een cyberaanval te verhogen. Deel 1: het belang van wachtwoorden.

13/12/2022

Stilaan vangen we informatie op uit de lokale besturen die onlangs het slachtoffer werden van een cyberaanval. Het valt onder andere op welke geavanceerde combinatie van (oude) technieken, vernuft en planning in zo’n aanvallen kruipen.

Wat echter meer opvalt is hoe een aantal zeer eenvoudige principes en beveiligingsmaatregelen in sommige gevallen een hele boel problemen hadden kunnen vermijden.

Daarom nemen we onze leden de komende dagen mee op een trip door het verleden en herhalen we deze eenvoudige suggesties en maatregelen.

Dit doen we door middel van artikels en steekfiches, maar eveneens via een besloten Teams meeting die we samen met Jan Guldentops organiseren op 15/12 om 15u00.

Vandaag deel 1: wachtwoorden.

Wachtwoorden zijn zo oud als de straat, maar jammer genoeg loopt het toch hier nog vaak fout. Niet in het minst omdat wachtwoorden heel veel beveilingssystemen kunnen omzeilen, door mensen met verschillende rollen en verantwoordelijkheden in staat stellen acties uit te voeren op de systemen. Het verliezen (post it, datalek, raadbaar, te eenvoudig, ...) van zo'n wachtwoord ondermijnd dan ook de hele opzet en kan - zoals we onlangs, maar ook in het verleden al gezien hebben - catastrofale gevolgen hebben.

In volgorde van prioriteit daarom deze concrete acties, gelinkt aan kennisartikelen of links die eerder al op deze site verschenen:

 

Neem vandaag nog actie om deze tips in je organisatie door te voeren. Heb je vragen? Hetzij technisch (hoe rol ik MFA uit), hetzij organisatorisch (hoe krijg ik mijn medewerkers/management mee?), geef ons een sein! V-ICT-OR en zijn partners staan paraat om je verder te helpen.

Wil je de besloten Teams meeting met Jan Guldentops op donderdag 15/12 meevolgen? Dat kan - als je lid bent van V-ICT-OR. Een link naar deze sessie kan je aanvragen via dit formulier. KLIK HIER.