Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Datavindplaats. Alle informatie van Vlaamse instanties op één centraal platform.

10/02/2023

Vanuit de Vlaamse ICT Organisatie staan we dag en nacht paraat voor onze leden. Dat doen we niet alleen door diverse ondersteuningen, opleidingen, webinars of events maar ook door diverse realisaties waar te maken. Dat doen we soms alleen maar ook samen met de Vlaamse Overheid.

De recentste realisatie in samenwerking met de Vlaamse Overheid is de overgang van het Vlaams Open Dataportaal naar de Datavindplaats. Als je vandaag op zoek gaat naar het Vlaams Open Data Portaal (VODAP) kom je automatisch terecht op Datavindplaats. VODAP hield vorige week op te bestaan en alle gebruikers worden automatisch doorverwezen naar >>> Datavindplaats.

We beschikken allemaal over een schat aan data, services en informatie. Door het combineren van inzichten uit data kunnen heel wat processen gedigitaliseerd en vereenvoudigd worden, kunnen innovatieve spelers op de markt op basis van het aanbod nieuwe dienstverlening creëren en nieuwe inzichten bewerkstelligen. Maar voor het opzetten van een effectief data-gedreven beleid is inzicht nodig in de data waarover we als overheden beschikken: soort, betekenis en kwaliteit dienen in kaart te worden gebracht.

De informatie blijkt voor bepaalde gebruikers niet inzetbaar omdat de weg naar de gevraagde informatie niet gevonden wordt of omdat men niet makkelijk met de informatie overweg kan door de manier waarop die wordt bewaard en aangeboden. 

In samenwerking met Digitaal Vlaanderen hebben we getracht een etalage aan te bieden waarin op een laagdrempelige en gebruiksvriendelijke manier inzicht gegeven wordt in data en informatiestromen die vandaag al beschikbaar zijn. Daarnaast hebben we natuurlijk ook getracht om toegang te geven tot het meest uitgebreide aanbod van informatie in Vlaanderen zodat die ook op een betrouwbare en veilige manier gebruikt kan worden.

Sinds kort is het ook mogelijk om het gebruik van de externe databronnen van de Vlaamse overheid aan te geven in de V-ICT-OR oplossingscatalogus. Dit is iets wat de softwareleveranciers doen, op hun individuele oplossingen. Hiervoor is een live-koppeling met de API van Vlaanderens Datavindplaats opgezet. Deze koppeling bevat een auto-aanvullen optie die Vlaanderen nog verder zal optimaliseren, voor het snel terugvinden van datasets of webservices in hun catalogus.

 

Eenmaal toegevoegd in de oplossing kun je voor meer informatie doorklikken naar de respectievelijke databron in de Datavindplaats, bijv. Persoon - GeefPersoon - Versie 02.00 | Vlaanderen.be in dit geval.


Een volgende stap zal er uit bestaan om ook deze externe databronnen in de globale architectuurplaat te tonen om zo de volledige data architectuur end-to-end in kaart te krijgen.

Datavindplaats gebruiken? Surf dan naar deze link.

Oplossingscatalogus gebruiken? Surf dan naar deze link.