Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Neem 24/05/2023 deel aan de interactieve Cyber Awareness Simulatie van Major Cities of Europe.

19/05/2023

2022 was toch wel het jaar van de cyberaanvallen. Major Cities of Europe, internationale partner van V-ICT-OR vzw, organiseerde vorig jaar dan ook haar eerste virtuele en face-to-face tabletop oefeningen. Eind mei organiseren zij een nieuwe virtuele cyberoefening 'The Great Bank Robbery' waarin deelnemers zullen worden opgesplitst in aanvallende (red) en verdedigende (blue) teams. Kan jij de bank beroven en wegkomen om ergens ver weg met pensioen te gaan in rijkdom? Blue Team - kunt u hen tegenhouden en het spaargeld van uw burgers beschermen?

De simulatie biedt een realistische real-time ervaring voor verschillende actoren uit overheidsdiensten en een aangrijpende gebeurtenis voor kijkers en deelnemers. Het scenario zorgt ervoor dat deelnemers kennismaken met een breder begrip van de dynamiek van cyberbeveiligingsdreigingen.

Een cyberaanval of inbreuk op de IT-systemen van een lokale overheid kan een verwoestende impact hebben op haar vermogen om op alle niveaus van de activiteiten en dienstverlening te functioneren. Een dergelijke gebeurtenis zou de bedrijfsvoering waarschijnlijk lamleggen en leiden tot verlies van vertrouwen en steun van het publiek. Op basis van recente ervaringen met andere lokale overheden wordt een cyberaanval nu beschouwd als een openbare noodsituatie, die een doordachte, wettelijke en gecoördineerde overheidsreactie vereist. Cyberbeveiliging blijft de eerste prioriteit voor technologie-executives. Helaas vindt cyberbeveiliging als prioriteit niet altijd weerklank bij andere leidinggevenden en leiders binnen een lokale overheid. Maar al te vaak wordt cyberbeveiliging gezien als een IT "verantwoordelijkheid" in plaats van een kwestie of prioriteit die invloed heeft op elke afdeling en functie van overheidsactiviteiten en dienstverlening. Deze oefening helpt (niet-)IT Cyber Expert een beter gedeeld begrip te creëren van hoe dergelijke aanvallen werken en hoe dit effectiever te communiceren naar andere belanghebbenden.

Leer meer over hoe:

  1. Cybersecurity als prioriteit binnen uw overheidsdienst aan de orde stelt en deze functionarissen blootstelt aan realistische en tijdgevoelige ervaringen en besluitvorming.
  2. Zorg voor een realistische ervaring voor de betrokkenen om de planning en respons voor een echt incident te verbeteren.
  3. Bouw een sterk en eensgezind begrip op onder de belangrijkste spelers zodat, wanneer zich een echte aanval voordoet, iedereen een goed begrip heeft van zijn respectieve rol en verantwoordelijkheden.

Voorinschrijving via e-mail naar >>> oliver.schwabe@isac4cities.eu is vereist en inschrijvers kunnen hun voorkeur aangeven voor deelname aan het Rode of Blauwe Team. Beide teams worden geleid door ervaren cyberbeveiligingsprofessionals.


De webinar - woensdag 24/05/2023 - wordt georganiseerd en geleid door Oliver Schwabe, de coördinator van de Major Cities of Europe Special Interest Group: EU ISAC for Cities I4C+.