Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

10 jaar Vlaamse Virtuele Gemeente … verder aan de slag met Architectuur voor lokale overheden.

04/05/2023

De #referentie architectuur die in 2013 een feit werd binnen #VlaVirGem is tien jaar later veel breder uitgewerkt. De basis van de blauwdruk ligt nu niet alleen klaar als referentie, maar door verder in te zoomen creëerden we een onderscheid in drie architectuurlagen, met name de #business- of #bedrijfsarchitectuur, de #informatiearchitectuur en de #technische architectuur. Deze opzet herkennen we uit andere voorgaande modellen waar we strategisch “richten”, tactisch “inrichten” en operationeel “verrichten”.

De #businessarchitectuur is ons startpunt en bevat de business doelstellingen, strategie en uitwerking processen, functies en rollen. Hieronder valt het strategisch “richten” van de organisatie, zijn diensten, producten en processen. We hebben deze laag naar applicatie- of referentiecomponenten vertaald met onderliggend de applicatiefunctionaliteit. Met de komst van een aantal Gemeente zonder Gemeentehuis (GzGH) projecten richtte ook #VLOCA zich stapsgewijs op use case en business capabilities. Binnen VlaVirGem koppelden we deze use cases reeds aan de bestaande applicatiecomponenten, terwijl we de business capabilities van VLOCA aan de applicatiefuncties koppelden. Op deze manier komen beide architecturen finaal samen door in functie van VLOCA de oplossingen ter beschikking te stellen die voldoen aan de use cases/business capabilities, en VlaVirGem wordt sneller aangevuld met uitgebreide applicatiefuncties. We bekijken samen met de collega's van de Vlaamse overheid om beiden verder in elkaar te klikken.

Maar we gingen verder … zoals aangehaald gaat de #informatiearchitectuur over de “inrichting” van de informatiehuishouding van de organisatie. Hierin wordt de informatiestrategie en de uitwerking naar concrete projecten op basis van business doelen en ontwikkelingen tot stand gebracht, bijvoorbeeld data-architectuur en de link naar de applicatie-architectuur. De informatiehuishouding betreft informatiemodellen en -standaarden die zorgen voor een efficiënte en gestandaardiseerde manier van informatie-uitwisseling, als onderdeel van de informatiearchitectuur.

Tot slot geeft de #technische architectuurlaag een beeld op de vereiste technische oplossingen en componenten. Het is de architectuur die weergeeft wat functioneel nodig is om de informatievoorziening te laten werken zoals deze is beschreven in de business-architectuur. De cirkel is rond en alles is terug te vinden in één omgeving.


KLIK HIER door naar de 4 minuten intro video op YouTube!


-/-

VERGEET OOK NIET - ShoptIT - donderdag 11/05/2023 ! Ook hier zeer brengen we de drie lagen voor het eerst naar buiten met een oproep aan gemeenten en aan de Vlaamse overheid om deze architectuur te vervolledigen. Zorg dat je erbij bent, maar nog belangrijker ... ga ermee aan de slag!