Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

15 juni [kennisdag] city platform - datamanagement

26/05/2023

Steeds meer lokale overheden ambiëren een slimme gemeente, stad of regio van de toekomst te worden. Samen met deze innovatie bij lokale overheden neemt ook de technische complexiteit alsmaar toe, maar vooral het "platform denken" neemt toe.

Is een dataplatform iets voor mijn lokaal bestuur?


De hoeveelheid gestructureerde en ongestructureerde informatie die elke dag binnen een stad / gemeente gegenereerd wordt, is gigantisch. De heterogeniteit hiervan maakt het vaak complex om uit deze data de nodig inzichten te verwerven om de concrete acties te kunnen bepalen die de beleidsdoelstellingen ondersteunen.

Om de nodige inzichten uit de data efficiënt te kunnen verwerven, hanteer je best een projectmatige aanpak die uitzoekt welke data relevant is, waar en hoe je die data connecteert en op welke manier die data het best gevisualiseerd/gepresenteerd wordt. Ga voor een pragmatische projectaanpak van ontwerp tot implementatie waarbij de data veilig wordt geconnecteerd en verrijkt wordt met contextuele data. Vervolgens kan je deze data interoperabel maken.

Heel wat steden en gemeenten hebben reeds de eerste stappen gezet. What's next? Ontdek nieuwe inzichten op deze kennisdag. KLIK HIER om in te schrijven.


-/-

donderdag 25 mei 2023

 • 08u30 > 09u00 ontvangst en koffie.

 • 09u00 > 9u20 opening door een Victoriaan.

 • 09u20 > 12u00 expertsessies door 


  1/ Jan Deprest - CEO - CEVI

  5G Innovation Lab. Een nieuwe manier voor het oplossen van business opportuniteiten (gegevensbeheer, lokale cloud, beveiliging en analyse) bij de lokale besturen via de toepassing van 5G-technologie - die verbindingen met een ongekende snelheid en stabiliteit mogelijk maken, en zo de werking van overheidsdiensten aanzienlijk veranderen.  2/ Urban Sense. Het consortium tussen de bedrijven Cegeka en Sirus. 

  Het dataplatform is opgebouwd uit een aantal basiscomponenten die noodzakelijk zijn voor een kostefficiënte, maar tevens performante werking. De architectuur is zo opgebouwd dat je data op een flexibele manier met elkaar kan delen of van elkaar kan scheiden, met de nodige aandacht voor de beveiliging en de privacygevoeligheid van de data. Het is een open platform dat toelaat om connecties te maken met platformen en met oplossingen van derde partijen via open API’s. Het design van het platform werd gebaseerd op marktstandaarden zoals de VLOCA – architectuur, OSLO en Europese open data standaarden.

  De steden Brugge, Leuven en Roeselare zijn pioniers als het gaat om innovatie. Voor de eerste keer bundelden verschillende steden in België de krachten om een bestek uit te schrijven voor een Smart City Dataplatform dat aan duidelijke vereisten moest voldoen. De drie steden besloten om actief kennis uit te wisselen over gemeenschappelijke problematieken die elke centrumstad kent, betreffende thema’s als mobiliteit, veiligheid, duurzaamheid, leefbaarheid, lokale economie en burgerparticipatie


  3/ LB365 (Samen Aanbesteden) - Andreas Nikolakopoulos - COO - V-ICT-OR

  LB365 stelt (nu reeds +34) Vlaamse besturen in staat om samen innovatieve dienstverlening te organiseren. Besturen die deelnemen aan het project verzamelen informatie rond de interne softwarenoden per dienst. Daarna worden generieke componenten toegewezen aan de noden en verzameld in een software-architectuur.

  Het platform ontsluit op een uniforme, eenvoudige, interoperabele (OSLO compliant) en veilige manier gegevens uit verschillende data bronnen. Dit aan de hand van functionaliteiten en concepten als gemeentelijk 360 master data model, semantisch domein model, selfservice, artificiële intelligentie, data management (metadata, glossary, lineage, kwaliteit), beveiliging en GDPR.

  Omdat er een referentiearchitectuur wordt opgesteld, krijgt de gemeente/stad inzicht in zijn taken. De software waar het lokale bestuur gebruik van wilt maken kan vervolgens ingezet worden om meerdere processen te ondersteunen.  4/ Extra expert TBC
  ---


 • 12u00 > 12u30 Q&A

 • 12u30 > einde sessie.

-/-

Deze kennisdag heeft een speciaal voordeeltarief van 95 EUR voor alle V-ICT-OR leden. Tarief voor niet leden = 195 EUR / 350 EUR.

Nog geen lid? Dat kan al vanaf 35 euro.

-/-

KLIK HIER om in te schrijven voor deze kennisdag.