Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

V-ICT-OR herstart Cyberweerbaarheidswoensdagen om Lokale Besturen te versterken.

25/09/2023

Na een welverdiende zomerpauze is V-ICT-OR verheugd om de herlancering van de Cyberweerbaarheidswoensdagen (CWW) aan te kondigen. Vorige week (20/09) hadden we opnieuw 70 deelnemers in deze besloten online Teams call. Dit initiatief biedt lokale besturen een platform om essentiële kennis op te doen over het versterken van hun cyberweerbaarheid. Met cyberaanvallen die blijven toenemen in frequentie en complexiteit, is het cruciaal voor gemeenten om proactieve maatregelen te nemen om zichzelf te beschermen tegen digitale bedreigingen.

De Cyberweerbaarheidswoensdagen hebben zich bewezen als een toonaangevend moment waar deskundigen samenkomen om hun inzichten te delen en waar collega's uit lokale besturen hun vragen en zorgen kunnen uiten. Dit initiatief heeft tot doel een groeiend consortium binnen onze beroepsvereniging te vormen, waarmee we de krachten bundelen om de cyberweerbaarheid van lokale besturen te versterken.

Gedurende de afgelopen edities hebben bijzonder veel professionals uit lokale besturen deelgenomen aan de Cyberweerbaarheidswoensdagen, en we verwachten dat dit aantal in de komende periode zal blijven groeien. De interesse in cybersecurity blijft toenemen, en de CWW bieden een waardevolle gelegenheid voor deelnemers om hun kennis te vergroten en collectief te werken aan het verhogen van de digitale veiligheid van hun gemeenschappen.

Alvast enkele praktische tips en voorbeelden:

* Bewustwording: Zorg ervoor dat alle medewerkers van het lokale bestuur bewust zijn van de risico's van cyberaanvallen en hoe ze deze kunnen herkennen. Training en bewustwordingsprogramma's zijn essentieel.

* Beleid en Procedures: Implementeer strikte cybersecuritybeleid en -procedures, en zorg ervoor dat deze regelmatig worden bijgewerkt. Dit omvat het beheer van wachtwoorden, toegangscontrole en gegevensbeveiliging.

* Patch Management: Houd software en systemen up-to-date door patches en updates tijdig te installeren. Verouderde software is een zwakke schakel in de beveiliging.

* Incident Response Plan: Ontwikkel een gedetailleerd incidentresponsplan, zodat het bestuur snel en effectief kan reageren op cyberaanvallen en datalekken.

* Samenwerking: Werk samen met andere lokale besturen, overheidsinstanties en cybersecurity-experts om kennis en middelen te delen en gezamenlijk te werken aan een sterke cyberweerbaarheid.


Wil je deelnemen aan de volgende Cyberweerbaarheidswoensdag en meer leren over het versterken van de cyberweerbaarheid van jouw lokale bestuur? Registreer je dan via de volgende link: KLIK HIER.

Samen kunnen we lokale besturen helpen om zich beter te beschermen tegen cyberdreigingen en de veiligheid van onze gemeenschappen te waarborgen. Voor meer informatie over de Cyberweerbaarheidswoensdagen en V-ICT-OR, bezoek onze website op KLIK HIER.

WELKOM

-/-

Donderdag 5 oktober 2023 is het natuurlijk ook [CIS] cyber- en informatieveiligheid dag in Mechelen. Een goedgevulde dag vol experts die hun kennis delen en vragen beantwoorden. KLIK HIER door naar de complete agenda en het inschrijfformulier.