Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

V-ICT-OR - Samenwerken aan Cybersecurity in Lokale Besturen.

04/10/2023

In een tijd waarin digitale dreigingen en cyberaanvallen steeds geavanceerder worden, zetten we ons als ledenorganisatie voor ICT-professionals in lokale besturen in om de cybersecurity-maturiteit van deze besturen te verbeteren.

Hoe doen we dit?

Samen met de lokale besturen namen we enkele belangrijke stappen om kennis te verzamelen, te delen en prioriteiten te stellen op het gebied van cybersecurity.

Een opmerkelijke inspanning is onze ‘Cyberweerbaarheidswoensdag’. Tijdens deze digitale bijeenkomsten, met gemiddeld 70 deelnemers, gaan we dieper in op specifieke cybersecurity-onderwerpen. Met de hulp van experts pluizen we elk onderwerp uit en delen deelnemers hun kennis en inzichten met de groep. Dit initiatief biedt ons een waardevol platform voor het uitwisselen van best practices en het verhogen van de bewustwording rond cyberdreigingen. Intussen zijn er reeds meer dan 20 gepasseerd en kan je nog steeds aanmelden voor de volgende sessies!

Een andere belangrijke zet is de focus op de cyberfundamentals van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). Doordat deze fundamenten geïntegreerd zijn in onze informatieveiligheidstool, kunnen we identificeren welke tools door welke besturen worden gebruikt en welke acties gepland zijn om een sterker cybersecuritybeleid te voeren. Deze fundamenten zijn tevens onze leidraad in de Cyberweerbaarheidswoensdagen, waardoor we een gestructureerde benadering hebben voor de aanpak van cyberdreigingen.

V-ICT-OR biedt bovendien ook praktische begeleiding aan verschillende besturen bij het opstellen van veiligheidsplannen op het gebied van privacy, informatieveiligheid en cybersecurity. Met onze informatieveiligheidstool vereenvoudigen we dit proces en vertalen we het naar bruikbare plannen op bestuursniveau.

Bovendien werken we samen met lokale besturen aan de oprichting van een cybersecurity consortium, met als doel het bundelen van krachten en middelen om de cyberweerbaarheid van lokale besturen verder te versterken.

Zo ondersteunen we de besturen om zelf een toonaangevende kracht te  en hun bestuur naar een hoger niveau van cybersecurity-maturiteit te tillen. Deze inzet en toewijding dragen bij aan een veiligere digitale toekomst voor lokale gemeenschappen overal in Vlaanderen.

Wil je graag meer weten over de werking van V-ICT-OR rond security? Stuur dan gerust een mailtje naar security@v-ict-or.be.

Wens je op de hoogte te blijven van evenementen, webinars en acties omtrent het consortium? Laat dan KLIK HIER achter.