Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

[CIS] Keynote - Cyberweerbaarheid en AI in de Publieke Sector

24/10/2023

Tijdens onze CIS-dag hebben we kunnen genieten van een aantal interessante keynote speakers.
Samantha Smith, Director of Institute van Society For Innovation Technology and Modernisation (Socitm) bracht een boeiende uitzetting over cyberweerbaarheid rond AI in de publieke sector. 

In 2023 zullen publieke diensten en met name lokale overheden steeds kwetsbaarder worden voor cyberaanvallen. De aanvalsfrequenties nemen toe en worden geavanceerder. Bovendien wordt de publieke sector steeds vaker zelf het doelwit. Een opmerkelijke ontwikkeling is dat AI in het komende jaar als een cyberaanvalvector zal worden ingezet.

De cyberdreigingen waarmee openbare instanties in 2023 worden geconfronteerd, zullen zowel intern als extern zijn. Dit vereist een holistische reactie, waaronder technische en niet-technische maatregelen. Youri Segers, Chief Digital Officer van de stad Antwerpen, benadrukt dat lokale overheden een gemakkelijk doelwit zijn met waardevolle gegevens en dat ze hun beveiligingsmaatregelen moeten opvoeren.

De groei van technologieën zoals Kunstmatige Intelligentie (AI) en het Internet der Dingen (IoT), vooral in gevoelige gebieden zoals huisvesting, welzijnsvoordelen en gezondheids- en sociale diensten, moet gepaard gaan met sterke, ingebouwde cyberweerbaarheid. Er is ook een dringende behoefte aan snellere detectie en reactie op inbreuken.

Christine Sabino, juridisch directeur van Hayes Connor Solicitors, wijst erop dat lokale autoriteiten in het VK gemiddeld nog steeds meer dan 72 uur nodig hebben om bijna de helft van alle gegevensinbreuken te melden. Veel van deze inbreuken worden veroorzaakt door menselijke fouten, wat wijst op een dringende behoefte aan training in gegevensbeheer.

Nadira Hussain, CEO van Socitm, benadrukt dat cyberveiligheid en veerkracht de belangrijkste uitdagingen en prioriteiten zijn voor de meeste CIO's. Als reactie op deze uitdagingen heeft Nieuw-Zeeland een proactieve aanpak gekozen om openbare diensten te helpen hun cybercompliance te verbeteren, zoals uiteengezet in een casestudy van ALGIM.

-/-

ONTDEK ook de recente [whitepaper] Verantwoord gebruik van generatieve artificiële intelligentie - grote taalmodellen. van Socitm die we 'herwerkt / vertaald' hebben voor onze leden - de Vlaamse lokale besturen. KLIK HIER.