Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Terugblik op het Major Cities of Europe congres in Prato

27/10/2023

Het Major Cities of Europe Congres dat deze week doorging in Prato (Italië), was niet alleen een podium voor onze collega's, Kevin en Andreas, om hun expertise te delen over digitale vaardigheden en cybersecurity, maar ook een platform voor talloze internationale sprekers om inzichten te delen en ideeën uit te wisselen. Het congres, met titel A loom with a view, bracht een breed scala aan professionals, beleidsmakers en visionairs samen om te discussiëren over de uitdagingen en kansen waarmee onze steden en regio's worden geconfronteerd in de moderne wereld.

Naast de informatieve sessies en discussies was het congres ook een geweldige gelegenheid voor netwerken en het uitwisselen van contacten. Professionals uit verschillende sectoren konden met elkaar in contact komen, wat de mogelijkheden voor toekomstige samenwerking vergroot.

Het Major Cities of Europe Congres in Prato was een inspirerende en informatieve ervaring, waarbij steden van over de hele wereld zich engageerden om innovatieve oplossingen te vinden voor de uitdagingen van de 21e eeuw. De bijdragen van Kevin en Andreas droegen bij aan de rijke discussies en zullen ongetwijfeld steden blijven inspireren om vooruitstrevende stappen te zetten in stedelijke ontwikkeling en innovatie.

Thema's die besproken werden, waren onder andere:

  1. Klimaatverandering: wat lokale overheden doen om netto nul emissies te bereiken, hoe burgers betrokken zijn, hoe de effectiviteit van de acties gemeten kan worden, en hoe AI kan helpen.

  2. Human resources en digitale transformatie: hoe om te gaan met de impact van afnemende menselijke middelen in de lokale overheid ten opzichte van de groeiende behoeften van oudere burgers.

  3. Vaardigheden: hoe te voldoen aan de vraag naar nieuwe vaardigheden en nieuwe leiderschapsmodellen in de lokale overheid.

  4. Rol van regio's: hoe regio's kunnen zorgen voor de ondersteuning en de creatie van gemeenschappelijke technologische infrastructuur, organisatie van cyberbeveiliging, digitale vaardigheden.

  5. Cyberdreigingen: ervoor zorgen dat de boodschap duidelijk is; cyberbeveiliging is niet alleen een technologische taak voor specialisten, maar een cruciale en strategische opdracht en investering voor het topmanagement om grote schade en verstoringen te voorkomen.

  6. Openbare voorzieningen: hoe openbare voorzieningen en regio's kunnen samenwerken om de integratie van diensten voor burgers te waarborgen.

  7. Nieuwe technologieën: hoe nieuwe technologieën, zoals AI (kunstmatige intelligentie), digitale tweelingen, de toekomst van het management van lokale overheden en dienstverlening aan burgers kunnen beïnvloeden.

  8. IT-centra van de toekomst: hoe de IT-centra van lokale overheden zullen veranderen.

In 2024 zullen we ons ManageIT in Hilton Antwerpen uitbreiden met het congres van LOLA en Major Cities of Europe. Dit belooft een bijzonder en invloedrijk evenement te worden. De gelijktijdige organisatie van deze drie belangrijke bijeenkomsten zal ongetwijfeld een unieke gelegenheid bieden om de uitwisseling van kennis en innovatie te bevorderen.