Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Vlaamse Overheid versterkt de Digitale Transformatie en de Softwarecatalogus is daar een onderdeel van!

17/11/2023

De oplossings- of softwarecatalogus werd door de Minister-president op 14 november 2023 in de commissie algemeen beleid, financiën, begroting en justitie genoemd als een kernonderdeel van een breder initiatief, om de interoperabiliteit binnen de Vlaamse en lokale overheden te versterken.

Garantie op Interoperabiliteit - het vermogen van verschillende IT-systemen en organisaties om samen te werken - is essentieel voor de digitale transformatie van de overheid, economie en maatschappij. De catalogus biedt een gedetailleerd overzicht van datastandaarden en generieke bouwstenen die in de publieke sector worden gebruikt, wat bijdraagt aan een betere samenwerking en gegevensuitwisseling. De catalogus werd ontwikkeld door onze Vlaamse ICT-organisatie (V-ICT-OR) in samenwerking met de lokale besturen en geeft een overzicht van het marktaanbod weerspiegelt op de referentie architectuur van een lokaal bestuur.

De verdere uitwerking van de catalogus komt op een moment dat de Vlaamse Regering, onder leiding van Minister-president Jan Jambon, zich inzet voor de versterkte digitalisering van overheidsdiensten. De softwarecatalogus speelt een cruciale rol in het faciliteren van deze transformatie door het bieden van inzicht in de adoptie van datastandaarden en het stimuleren van het gebruik van interoperabele oplossingen.

De catalogus is niet alleen een technologische oplossing, maar ook een strategisch instrument dat bijdraagt aan de realisatie van een 'single market for data' in Vlaanderen en Europa. Het stelt de lokale besturen in staat om efficiënter te werken, de dienstverlening aan burgers en bedrijven te verbeteren en de administratieve lasten te verminderen.

De softwarecatalogus kan hierbij ook gezien worden als een belangrijk hulpmiddel voor het verder stimuleren van digitale innovatie en samenwerking tussen publieke, private en maatschappelijke actoren.

Meer info over de softwarecatalogus KLIK HIER

-/-

Bron uit de commissie KLIK HIER. 
(= het verslag dd dinsdag 14 november 2023 - vergadering Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie)