Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Samenwerking tussen V-ICT-OR en AP Hogeschool leidt tot interessante - cybersecurity - projecten.

21/11/2023

Al sinds enkele jaren hebben V-ICT-OR en de AP Hogeschool de handen ineengeslagen om samen te werken rond cybersecurity. De gezamenlijke inspanningen richten zich op het betrekken van studenten bij het ontwikkelen van slimme en praktische tools op het gebied van cybersecurity. Het doel? Lokale besturen, die nu ook deelnemen aan het security consortium van lokale besturen, ondersteunen en versterken.

Op dit moment worden drie mooie projecten uitgevoerd, waarvan er twee onlangs zijn gepresenteerd op de Cyberweerbaarheidswoensdag, CWW 15/11/2023.

Een van deze projecten, ANANSIS, bouwt voort op het succes van het eerder geprezen Argus Proof. ANANSIS voert externe scans uit op kwetsbaarheden, waarbij het attack surface van een gemeente passief wordt geanalyseerd. Het project biedt niet alleen gedetailleerde overzichten per domein, maar trekt ook conclusies over de cybersecurity maturiteit van Belgische gemeentes, waardoor het consortium direct bruikbare inzichten kan benutten.

Een ander project, genaamd CLARITAS, richt zich op het in kaart brengen van logs en monitoring van een gemeente. Hierbij maken studenten gebruik van opensource tools om gemeentes in staat te stellen hun eigen Security Operations Center (SOC) op te bouwen. Dit geeft lokale IT-professionals de mogelijkheid om samen te werken aan het interpreteren van resultaten en maakt het mogelijk externe hulp in te schakelen om op te treden bij specifieke waarschuwingen.

Het derde lopende project, VLAVIRGEM 2.0, is gericht op het creëren van een virtuele gemeente met behulp van infrastructure as code. Hiermee kunnen gemeentes real-world cyberoefeningen uitvoeren, softwaregedrag analyseren en dienen als een waardevol testlab en digitale twin.

Deze en andere boeiende projecten werken we samen met Jan Guldentops, de AP Hogeschool, V-ICT-OR en de lokale besturen uit het security consortium verder uit.

Meer weten, of interesse om deel te nemen aan dit consortium van lokale besturen? Geef ons een sein via security@v-ict-or.be