Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

De cybersecurity ontwikkelingen en uitdagingen van 2024. En onze kennisdag rond NIS2 ...

26/01/2024

Naarmate 2024 zich stilaan ontvouwt, zitten er vooral ook in het domein van cybersecurity significante veranderingen in de trends en uitdagingen aan te komen, gevormd door technologische vooruitgang en een evoluerend dreigingslandschap.

Een uitgebreide analyse, met inzichten van iBestuur, ISACA, TechTarget, G2, en BeyondTrust, belicht enkele sleuteltrends:

1. De opkomst Kunstmatige intelligentie (AI) speelt een steeds grotere rol in cybersecurity, met het automatiseren van repetitieve taken en het bieden van voorspellende inzichten. Echter, de integratie ervan introduceert ook risico's, waaronder mogelijke exploitatie door kwaadwillenden

2. Door economische onzekerheid en strakkere budgetten dienen CEO's, CSO's en CISO's nauwer samen te werken om beveiligingsbudgetten te optimaliseren en risico's te beoordelen, vooral in hybride werkomgevingen

3. Identiteitsverificatie zal in 2024 breder worden toegepast om de authenticiteit van individuen tijdens het aanmaken en toegang tot accounts te garanderen. Organisaties worden aangemoedigd te investeren in proactieve beveiligingstools zoals risicogebaseerd kwetsbaarheidsbeheer en aanvalsoppervlaktebeheer

4. De toenemende adoptie van IoT-apparaten vereist meer regelgevend toezicht voor verbonden (connected) en ingebedde (embedded) apparaten, met name in cybersecurity-by-design standaarden.

5. Generatieve AI staat op het punt traditionele applicaties voor bankieren, reizen en informatieopvraging overbodig te maken, wat leidt tot een meer stemgestuurde interface en mogelijk invloed heeft op het ontwerp van mobiele apparaten. De transformatie van klassieke toepassingen wordt stilaan een feit.

6. De verschuiving naar UCS (Unified Communication Services), zoals blijkt uit platforms zoals Microsoft Teams en Zoom, maakt toegewijde VOIP-systemen en POTS overbodig, wat de aard van communicatie en bijbehorende beveiligingsproblemen verandert

7. Een toenemend aantal technologieën, van slimme huistechnologie tot softwareapplicaties, gaat over op een abonnementsmodel, wat invloed heeft op hoe gebruikers met deze diensten omgaan en ze beveiligen

8. Met de komst van USB-C als universele standaard, nemen zorgen toe over juice jacking en andere aanvallen gericht op fysieke verbindingen en bijhorende beveiligingsimplicaties

9. De focus van cyberaanvallen verschuift van gegevensextortie naar de verkoop van exploit- en kwetsbaarheidsinformatie, waarbij AI wordt ingezet om lucratieve doelen te identificeren via ransomware (exploit mapping)

10. Aanhoudende problemen zoals misconfiguratie en ongepatchte kwetsbaarheden zijn gekende klassiekers maar blijven belangrijke oorzaken van datalekken, wat noodzaakt tot robuust beheer en monitoring van digitale activa

11. Zoals benadrukt door iBestuur.nl, is er een groeiend personeelstekort in de cybersecuritysector. Dit tekort zorgt voor uitdagingen in het bijhouden van de snelle ontwikkelingen en bedreigingen in de digitale wereld. Het vinden van gekwalificeerd personeel wordt steeds kritischer voor het waarborgen van digitale veiligheid en noopt tot samenwerking.

Dat deze trends en inzichten de noodzaak van proactieve strategieën en innovatieve oplossingen onderstrepen om het complexe cybersecuritylandschap van 2024 te navigeren, mag duidelijk zijn. Zowel bedrijven als individuen moeten geïnformeerd blijven en zich aanpassen aan deze evoluerende uitdagingen om een veiligere digitale omgeving te waarborgen.

-/-

Op onze kennisdag rond NIS2 op dinsdag 27 februari 2024 verzamelen we opnieuw een aantal professionals om samen met jullie deze aspecten vanuit een gestandaardiseerde aanpak te evalueren. Schrijf nu alvast in … KLIK HIER.