Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

VVSG Memorandum zoomt in op versnelde digitalisering. "De grote sprong naar morgen".

31/01/2024

Het VVSG-Memorandum 2024 dat eerder deze maand werd gelanceerd onder de titel "De grote sprong naar morgen", benadrukt onder meer de versnelde digitalisering van onze maatschappij sinds de coronacrisis. 

Dit document formuleert een aantal aandachtspunten die van belang zijn voor de digitale maturiteit van de Vlaamse lokale besturen, waar we vanuit V-ICT-OR reeds mee aan de slag zijn of die toekomstgericht ook nog in onze agenda genoteerd staan. 

  1. Digitale technologie is diep doorgedrongen in de gemeentelijke administratie. Dit omvat digitale bijeenkomsten van gemeenteraden en het gebruik van data-analyse uit digitale toepassingen voor omgevingsanalyses en het onderbouwen van beleidsbeslissingen.

  2. Inzetten van slimme technologieën die oplossingen bieden op gebieden zoals mobiliteit, zorg, klimaat en veiligheid. 

  3. Er is een verschuiving naar meer gebruiksvriendelijke digitale diensten, zoals online burgerloketten en mobiele apps voor diverse gemeentelijke diensten, van het aanvragen van documenten en vergunningen tot culturele activiteiten.

  4. Inwoners krijgen de mogelijkheid om via digitale platformen inspraak en participatie te hebben in het beleid.

  5. Er is een dringende behoefte aan een wettelijk en ethisch kader voor nieuwe digitale toepassingen, vooral om het risico op uitsluiting van digitaal minder vaardige burgers te verminderen.

  6. Ondanks de toename van internetgebruik blijft bijna de helft van alle Belgen digitaal kwetsbaar. Er zijn initiatieven gestart in bibliotheken en dienstencentra om digitale vaardigheden te verbeteren, maar deze projecten eindigen in 2024.

  7. Cyberbedreigingen kunnen ernstige verstoringen veroorzaken en leiden tot datalekken en onvoorziene kosten. Goede voorbereiding is essentieel om de impact van cyberaanvallen te beperken.

  8. Er wordt benadrukt dat samenwerking en partnerschap tussen lokale besturen en centrale overheden cruciaal zijn voor een succesvolle digitale transformatie.

Al deze elementen verdienen hun plekje in een toekomstgerichte visie en werking. 

-/-

Daarbij aansluitend kondigen we graag aan dat V-ICT-OR momenteel achter de schermen bezig is met het creëren van een belangrijke inspiratienota die we medio maart 2024 zullen publiceren in functie van de nieuwe legislatuur. 

KLIK HIER en lees dit volledige VVSG memorandum - 80 pagina's PDF.

KLIK HIER en beluister de 25 minuten 'V-ICT-OR op de sofa' podcast met VVSG CEO Kris Snijkers - van 2 maand geleden.