Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Digitaal Vlaanderen lanceert Verenigingsloket om het verenigingsleven te vereenvoudigen.

02/02/2024

Op 30 januari 2024 werd het Verenigingsloket officieel gelanceerd, een platform dat belooft de administratieve lasten voor verenigingen te verminderen en de toegang tot overheidsdiensten te stroomlijnen.

Het Verenigingsloket dient als een digitale toegangspoort waar verenigingen terechtkunnen voor alle essentiële overheidsinformatie. Dit omvat niet alleen bestaande verenigingen maar ook verenigingen in oprichting. De mogelijkheid om eigen gegevens te registreren, te raadplegen en te beheren binnen het platform, biedt verenigingen een unieke kans om efficiënter met hun administratie om te gaan.

De lancering, voorgesteld door minister Jan Jambon, markeert de start van een ambitieus groeiverhaal. Het Verenigingsloket zal de komende jaren in samenwerking met lokale besturen en betrokken Vlaamse overheidsentiteiten verder worden uitgebreid en verbeterd. Dit met het doel om de dienstverlening aan verenigingen te verrijken, te vereenvoudigen en te verbeteren.

Het initiatief is veel belovend voor het verenigingsleven in Vlaanderen, waarbij de nadruk ligt op het verminderen van administratieve rompslomp en het verhogen van de toegankelijkheid tot overheidsdiensten. Met het Verenigingsloket kunnen verenigingen zich nu meer focussen op hun kernactiviteiten, terwijl ze genieten van een overzichtelijker en leuker verenigingsleven.

Voor meer informatie over het Verenigingsloket en hoe je je vereniging kunt registreren, bezoek Verenigingsloket.be.

Het overzicht van alle verenigingen is steeds te raadplegen op https://www.verenigingsloket.be/nl/verenigingen.

PRAKTISCHE TIP: Als lokaal bestuur kan je gebruik maken van de link met filter op je postcode om een overzicht van verenigingen op jouw grondgebied te publiceren op je eigen website.

Bijvoorbeeld voor de gemeente Waasmunster - krijg je met de postcode 9250 dit resultaat > KLIK HIER .

Het Verenigingsregister is de nieuwe databron met basisgegevens van (feitelijke) verenigingen. Het Verenigingsregister is het (data)hart van het Verenigingsloket. De datadiensten van het Verenigingsregister zijn beschikbaar voor instanties die hun dienstverlening ten aanzien van verenigingen willen optimaliseren. Deze zijn sinds kort ook beschikbaar via MAGDA, het Gegevensdeling platform van de Vlaamse overheid. Binnen het GZG project werd ook een kookboek geschreven om met deze data aan de slag te gaan. Dit zien we in de praktijk gebeuren via de LB-bus bij Kortrijk, Leuven en Puurs-Sint-Amands.