Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Cyberweerbaarheid in actie: Sint-Niklaas deelt 'business continuity planning' inzichten op de CWW.

15/03/2024

Op de Cyberweerbaarheidswoensdag van 6 maart kregen aanwezigen de kans om tijdens een online informatiesessie meer te leren over hoe de stad Sint-Niklaas hun cyberweerbaarheid vergroot. Digitale dreigingen worden steeds complexer en geavanceerder, lokale besturen nog steeds een aanlokkelijk doelwit. Het is cruciaal voor organisaties om voorbereid te zijn op mogelijke cyberincidenten. De stad Sint-Niklaas heeft dit begrepen en deelde hun ervaringen en inzichten over hoe zij dit aanpakken.

Tijdens de sessie presenteerde de stad hun inspanningen rond business continuity planning en de recent uitgevoerde cyberoefening.

Business continuity planning is essentieel voor elke organisatie, omdat het ervoor zorgt dat kritieke bedrijfsfuncties kunnen blijven draaien tijdens en na een noodsituatie. De cyberoefening, een praktische simulatie van een cyberaanval, stelde de stad in staat om hun voorbereiding en reactie op cyberincidenten te testen.

De experts van Sint-Niklaas gaven gedetailleerde informatie over hun aanpak, bespraken de valkuilen waar ze tegenaan liepen en illustreerden hoe ze de oefening organisatiebreed hebben aangepakt.

Dit omvatte een multidisciplinaire benadering waarbij verschillende afdelingen en niveaus binnen de organisatie betrokken waren, van IT tot het management en operationele teams. Door deze brede betrokkenheid kon de stad een omvattende blik werpen op hun cyberweerbaarheid en waar nodig verbeteringen aanbrengen.

Deze CWW informatiesessie werd zeer gewaardeerd door de deelnemers, die de kans kregen om te leren van de ervaringen van Sint-Niklaas en deze inzichten toe te passen binnen hun eigen organisaties. Voor hen die de sessie gemist hebben of de informatie nog eens rustig willen doornemen, is er goed nieuws. De presentatie is opgenomen en kan worden herbekeken. Bovendien zijn de gebruikte documenten en materialen gedeeld en beschikbaar gesteld in de bestandsbibliotheek.

Ontdek deze interessante sessie: KLIK HIER

De inspanningen van de stad Sint-Niklaas tonen het belang aan van voorbereid zijn op cyberdreigingen en het belang van het delen van kennis en ervaringen op dit gebied. Het is een uitstekend voorbeeld van hoe organisaties proactief kunnen werken aan hun cyberweerbaarheid en daarmee niet alleen zichzelf, maar ook hun gemeenschap beschermen tegen potentiële digitale gevaren.

Heb je zelf ook een goed voorbeeld die je wil delen met andere besturen? Geef een seintje via security@v-ict-or.be en versier je plekje op een volgende cyberweerbaarheidswoensdag.

-/-

Ontvang je de uitnodigingen voor de besloten Teams - cyberweerbaarheidswoensdagen nog niet? Schrijf je hier in.