Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

[testimonial] De oplossingscatalogus kan lokale besturen sterker maken door actuele informatie over de gangbare applicaties

11/04/2024

Bericht uit onze community. We hebben allemaal wel enkele TINA’s in onze organisatie: toepassingen waar we niet tevreden over zijn maar waar geen geschikt of haalbaar alternatief voor lijkt te bestaan (There Is No Alternative).

Dat zorgt voor veel ongenoegen: als je de leverancier aanspreekt op de ondermaatse kwaliteit van de software, op een slechte service of een gebrek aan bereidheid om ingrepen de doen die de gebruiksvriendelijkheid of veiligheid van een toepassing kunnen verbeteren, krijg je als lokaal bestuur te vaak te horen dat je de enige bent met die opmerkingen.

Nog veel te weinig gaan we te rade bij collega’s om te polsen naar ervaringen of om samen naar een leverancier te stappen met gemeenschappelijke verzuchtingen.

In onze organisatie hebben we zo’n toepassing die voor frustratie en kopbrekens blijft zorgen. Recent staken we de koppen samen met enkele andere besturen, waarvan we wisten dat zij met diezelfde toepassing worstelden om te kijken welke opties een oplossing voor de lange lijst met problemen zouden kunnen bieden.

Toevallig kwam ik bij de 'software-catalogus' van V-ICT-OR uit in een andere context.

Daar ontdekte ik een aantal dingen:

- Het is een heel handige tool om te kijken welke besturen met welke toepassingen werken voor de diverse aspecten van een lokaal bestuur. Ook kan software beoordeeld worden, waardoor je aan de score kan zien hoe tevreden andere besturen gemiddeld zijn.

- Per applicatie is aangegeven welke besturen deze gebruiken. Blijkbaar zijn er meerdere tientallen besturen die onze ‘probleemtoepassing’ gebruiken. Als we die allemaal kunnen samenbrengen, staan we veel sterker om een betere performantie af te dwingen bij onze leverancier.

- Voor onze specifieke software is er niet meteen een alternatief beschikbaar maar voor andere applicaties misschien wel. Het loont dus om de Oplossingscatalogus te raadplegen als je niet tevreden bent van de jouwe.

- Wij vulden de Oplossingscatalogus al heel wat jaren geleden in. Recent merkten we dat de info over ons bestuur behoorlijk achterhaald was. Ondertussen is de informatie weer up-to-date. Het spreekt voor zich dat de Oplossingscatalogus een grote meerwaarde kan zijn voor alle lokale besturen, maar dan op voorwaarde dat de info actueel is. Leveranciers kunnen in positieve of negatieve zin evolueren, er ontstaan nieuwe applicaties en andere doven uit, …

Kortom: de Oplossingscatalogus kan lokale besturen sterker maken door actuele informatie over de gangbare applicaties te verzamelen en te ontsluiten.

Zorg dus dat de informatie over jouw organisatie actueel is en maak gebruik van de Oplossingscatalogus om sterker te staan bij jouw leveranciers en om betere beslissingen te maken bij de aankoop van nieuwe toepassingen.

Dan krijgt TINA niet het laatste woord.

-/-

KLIK HIER naar het nieuwsbericht: 'Vlaamse Overheid versterkt de Digitale Transformatie en de softwarecatalogus is daar een onderdeel van!'

-/-

KIK HIER naar de oplossingscatalogus.