Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

De oplossingscatalogus, een handige tool voor efficiënte IT in Vlaamse gemeenten.

03/06/2024

De Oplossingscatalogus, ontwikkeld door V-ICT-OR en de Vlaamse Overheid in 2016, is een hulpmiddel van VlaVirGem (Vlaamse Virtuele Gemeente). Deze tool biedt een overzicht van de noden en oplossingen binnen lokale besturen door middel van een referentiearchitectuur. 

Het verbindt de vrije markt met de publieke sector door een uitgebreid overzicht van beschikbare softwareoplossingen, leveranciers en standaarden te bieden. De catalogus toont visueel de interoperabiliteit tussen verschillende oplossingen, waardoor lokale besturen een helder beeld krijgen van de integratiemogelijkheden. De catalogus fungeert als een digitale bibliotheek en is een onmisbare gids voor lokale besturen die streven naar een geoptimaliseerde en toekomstbestendige IT-strategie.

Een aantal gemeenten passen dit hulpmiddel reeds toe, waaronder Luc Velghe (Directeur Digitale Transformatie), uit Kortrijk.
Lees verder om zijn ervaring te ontdekken.
Getuigenis

In Zuid-West-Vlaanderen werken we samen aan het "SHIFT"- project, een Gemeente zonder Gemeentehuis-initiatief. Ons doel binnen dit project is om alle lokale besturen in de regio te begeleiden bij hun digitale transformatie, op hun eigen tempo. Een cruciaal aspect hiervan is het opstellen van een inventaris van de software die door de verschillende besturen wordt gebruikt. Deze inventaris wordt bijgehouden in de Oplossingscatalogus van V-ICT-OR (oplossingscatalogus.be), waarmee we onze softwareoplossingen systematisch kunnen documenteren en bijwerken. 

Door de gegevens uit onze catalogus te vergelijken met die van andere lokale besturen in de regio, kunnen we duidelijk zien welke tools door meerdere besturen worden ingezet voor dezelfde diensten, allemaal in lijn met de referentiearchitectuur. Dit stelt ons in staat om ervaringen te delen, best practices uit te wisselen en van elkaar te leren. Een belangrijk voordeel van deze regionale samenwerking is de mogelijkheid om efficiëntiewinsten te realiseren. Door te zien hoe andere besturen vergelijkbare uitdagingen aanpakken, kunnen we strategieën overnemen die effectief blijken te zijn, wat resulteert in een betere service voor onze burgers en lagere kosten door samenwerking. 

We onderzoeken momenteel de mogelijkheid om de ondersteuning rond gedeelde tools te centraliseren, zodat we snel kunnen reageren op specifieke vragen, zonder dat elk bestuur over experts moet beschikken of specifieke profielen moet inzetten. 

De Oplossingscatalogus fungeert als een communityplatform waaraan alle lokale besturen actief kunnen deelnemen en hun eigen inventaris kunnen bijwerken. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de leveranciers van deze oplossingen, die verantwoordelijk zijn voor het up-to-date houden van de informatie over de toepassingen. Momenteel bevat de catalogus al meer dan 750 oplossingen


-/-

Vorige week hadden we een nieuwsbericht KLIK HIER over 'de kostprijs van koppelingen'. Heel veel van deze koppelingen kan je nu reeds ontdekken in de oplossingscatalogus en diegene die er nog niet aanwezig zijn ... kan je heel eenvoudig toevoegen aan de catalogus. Een NIEUWE FEATURE is dat je vanaf nu ook de prijs van deze koppelingen kan zien in deze tool. Kennis delen.

 


-/-

Iedereen die lid is bij V-ICT-OR heeft automatisch gratis toegang tot dit platform. Ook niet-leden kunnen hier gebruik van maken.

Vul dus vandaag nog jouw catalogus in VIA DEZE LINK en ondersteun er zo, niet alleen jouw gemeente, maar ook andere Vlaamse lokale besturen mee.

Heb je vragen stuur dan een mailtje naar info@vlavirgem.be 

Benieuwd naar nog een praktijkvoorbeeld? KLIK HIER