Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

De oplossingscatalogus: een sterke 'webwinkel' voor en dankzij ons allemaal.

28/05/2024

De Oplossingscatalogus, ontwikkeld door V-ICT-OR en de Vlaamse Overheid in 2016, is een hulpmiddel van VlaVirGem (Vlaamse Virtuele Gemeente). Deze tool biedt een overzicht van de noden en oplossingen binnen lokale besturen door middel van een referentiearchitectuur. 

Het verbindt de vrije markt met de publieke sector door een uitgebreid overzicht van beschikbare softwareoplossingen, leveranciers en standaarden te bieden. De catalogus toont visueel de interoperabiliteit tussen verschillende oplossingen, waardoor lokale besturen een helder beeld krijgen van de integratiemogelijkheden. De catalogus fungeert als een digitale bibliotheek en is een onmisbare gids voor lokale besturen die streven naar een geoptimaliseerde en toekomstbestendige IT-strategie.

Een aantal gemeenten passen dit hulpmiddel reeds toe, waaronder Lie Lauwers (Project Coördinator Smart City), uit Houthalen-Helchteren.
Lees verder om haar ervaring te ontdekken.

Getuigenis

We hebben allemaal wel enkele TINA’s in onze organisatie: toepassingen waar we niet tevreden over zijn, maar waar geen geschikt of haalbaar alternatief voor lijkt te bestaan (There Is No Alternative). Dat zorgt voor heel wat frustraties: als je de leverancier aanspreekt op de ondermaatse kwaliteit van de software, op een slechte service of een gebrek aan bereidheid om ingrepen de doen die de gebruiksvriendelijkheid of veiligheid van een toepassing kunnen verbeteren, krijg je als lokaal bestuur nog te vaak te horen dat je de enige bent met die opmerkingen. 

Veel te weinig gaan we te rade bij collega’s om te polsen naar ervaringen of om samen naar een leverancier te stappen met gemeenschappelijke verzuchtingen. 

In onze organisatie hebben we zo’n toepassing die voor frustratie en kopbrekens blijft zorgen. Recent staken we de koppen samen met enkele andere besturen waarvan we wisten dat zij met diezelfde toepassing worstelden om te kijken welke opties een oplossing voor de lange lijst met problemen zouden kunnen bieden. 

Toevallig kwam ik in een andere context bij de oplossingscatalogus van V-ICT-OR terecht. 
Daar ontdekte ik een aantal dingen: 

  • Het is een heel handige tool om te kijken welke besturen met welke toepassingen werken voor de diverse aspecten van een lokaal bestuur. Ook kan software beoordeeld worden, waardoor je aan de score kan zien hoe tevreden andere besturen gemiddeld zijn. 
  • Per applicatie is aangegeven welke besturen deze gebruiken. Blijkbaar zijn er heel wat besturen die onze ‘probleemtoepassing’ gebruiken. Als we die allemaal kunnen verenigen, staan we samen veel sterker om een betere performantie af te dwingen bij onze leverancier. 
  • Voor onze specifieke software is er niet meteen een alternatief beschikbaar, maar voor andere applicaties misschien wel. Het loont dus om de Oplossingscatalogus te raadplegen als je niet tevreden bent van de jouwe. 
  • Wij vulden de Oplossingscatalogus al heel wat jaren geleden in. Recent merkten we dat de info over ons bestuur behoorlijk achterhaald was. Ondertussen is de informatie weer up-to-date. Het spreekt voor zich dat de Oplossingscatalogus een grote meerwaarde kan zijn voor alle lokale besturen, maar dan op voorwaarde dat de info actueel is. Leveranciers kunnen in positieve of negatieve zin evolueren, er ontstaan nieuwe applicaties en andere doven uit, … 

Kortom: de Oplossingscatalogus kan lokale besturen sterker maken door actuele informatie over de gangbare applicaties te verzamelen en te ontsluiten. 

Zorg dus dat de informatie over jouw organisatie actueel is en maak gebruik van de Oplossingscatalogus om sterker te staan bij jouw leveranciers of om betere beslissingen te nemen bij de aankoop van nieuwe toepassingen. 

Dan krijgt TINA niet het laatste woord. 

---

Iedereen die lid is bij V-ICT-OR heeft automatisch gratis toegang tot dit platform. Ook niet-leden kunnen hier gebruik van maken.

Vul dus vandaag nog jouw catalogus in VIA DEZE LINK en ondersteun er zo, niet alleen jouw gemeente, maar ook andere Vlaamse lokale besturen mee.

Heb je vragen stuur dan een mailtje naar info@vlavirgem.be