Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

[video] De oplossingscatalogus. Het overzicht van de referentiearchitectuur van de Vlaamse lokale besturen.

20/06/2024

De Oplossingscatalogus, ontwikkeld door V-ICT-OR en de Vlaamse Overheid in 2016, is een onderdeel van VlaVirGem (Vlaamse Virtuele Gemeente). Deze tool geeft een overzicht van de referentiearchitectuur van de Vlaamse lokale besturen, waarbij hun dienstverleningsnoden worden vastgelegd in deze referentiearchitectuur.

De catalogus verbindt de vrije markt met de publieke sector door een duidelijk overzicht te geven van beschikbare software, leveranciers en standaarden.

Momenteel bevat de catalogus al meer dan 750 oplossingen. De oplossingscatalogus is GRATIS voor iedereen, ook voor de bedrijven en voor de lokale besturen.

Het is een digitale bibliotheek, een gids voor lokale besturen die hun IT-strategie willen verbeteren en klaar willen maken voor de toekomst. Net zoals de softwarecatalogus toont de oplossingscatalogus het overzicht van de toepassingen binnen een organisatie uit de publieke sector.


-/-

KLIK HIER naar de video > waarin het team van SHIFT | Digitale transformatie Zuid-West-Vlaanderen verteld over de meerwaarde die ze creëerden door het gebruik van de oplossingscatalogus. En waarom jouw lokaal bestuur dit ook (nog meer) moet inzetten.

-/-

Alles is gebaseerd op 'input van data'. INPUT? Voor wie? Door wie?

1/ data via de publieke sector. Registreer als lokaal bestuur welke oplossingen je allemaal gebruikt. Noteer kort - welke voordelen biedt dit? En welke zijn onderling gekoppeld aan elkaar.

2/ data via de softwareleveranciers. Welke oplossingen biedt je aan aan de markt? Waarvoor dient dit exact? Wat zijn de functionaliteiten? Hoe kunnen lokale besturen jou bereiken ifv extra info, budget en implementatie.

3/ data via de Vlaamse Overheid. Welke bouwstenen bestaan er allemaal? En wat is het concrete gebruik (van deze bouwstenen) door de lokale besturen afzonderlijk?


Iedereen heeft belang bij het invullen van de 'oplossingscatalogus'! Deel je kennis en ervaring met onze grote community en versterk zo de werking van elke gemeente.

Jouw input is belangrijk voor een compleet beeld van de mogelijkheden en om samenwerking te stimuleren. Garantie op interoperabiliteit - het vermogen van verschillende IT-systemen en organisaties om samen te werken - is essentieel voor de digitale transformatie van de overheid, economie en maatschappij. 

-/-


MEER info gewenst? Overweeg dan onze eerstevolgende online kennisdag van 12/09/2024 KLIK HIER waar de oplossingscatalogus één van de 'drie slimme tools voor lokale besturen' is die we in een live demo tonen. WELKOM.