Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

ICEG Standaardisatie 2024-2025: Samenwerking voor een eenduidig datamodel in België

30/09/2024

Op 25 september 2024 presenteerde het Interregionaal Comité voor E-Government (ICEG) de voortgang van zijn standaardisatieprojecten voor de periode 2024-2025. Deze samenwerking, waarbij verschillende Belgische regio's betrokken zijn, zoals Vlaanderen, Wallonië en Brussel, richt zich op het harmoniseren van data-uitwisseling tussen overheidsinstanties. Dit draagt bij aan een efficiënter beheer van kritieke infrastructuren en gegevens.

IMKL Standaard Gevalideerd.
Een belangrijk hoogtepunt is de validatie van de IMKL-standaard, die essentieel is voor de uniforme mapping van kabels en leidingen in België. Deze standaard werd na een validatiewebinar in mei 2024 goedgekeurd door het ICEG Review Committee. Dankzij de harmonisatie binnen het IMKL-model kunnen alle Belgische gebruikers van hetzelfde datamodel gebruikmaken, wat de samenwerking tussen de regio’s versterkt. Dit geldt ook voor de juridische erkenning van IMKL in zowel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest als Wallonië.

BEST-standaard in Ontwikkeling.
Daarnaast werkt het ICEG aan de publicatie van de BEST-standaard. De ICEG Review Committee heeft geadviseerd deze standaard op het platform te publiceren, maar verdere evaluatie en goedkeuring zijn nog nodig. Hoewel Vlaanderen nog onderzoekt welk budget hiervoor gebruikt wordt, blijft de focus op de verdere formalisatie van de standaard.

Uitdagingen en Toekomst.
Hoewel er aanzienlijke vooruitgang is geboekt, staat een aantal projecten momenteel on hold vanwege vertragingen in de ondertekening van het nieuwe samenwerkingsakkoord. Een van de trajecten die wachten op goedkeuring is het "Personen"-project, dat gericht is op de standaardisatie van persoonsgegevensbeheer.

Deze inspanningen van het ICEG weerspiegelen een belangrijke stap richting een efficiënter, gestandaardiseerd e-governmentsysteem in België. Door deze standaarden te ontwikkelen, wordt een solide basis gelegd voor een betere en meer geïntegreerde gegevensuitwisseling tussen verschillende overheden en sectoren.

Met deze gezamenlijke aanpak zet ICEG de toon voor een toekomst waarin datastandaardisatie een centrale rol speelt in de digitale transformatie van België.

-/-

BRON / source - KLIK HIER naar de website van Athumi - het Vlaams datanutsbedrijf.