Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Toename van DDoS-aanvallen. Het topic van de CWW - cyber weerbaarheids woensdag 09/10 om 15u.

08/10/2024

In de afgelopen dagen is er een significante toename geconstateerd in DDoS-aanvallen gericht op lokale besturen. Bij een DDoS-aanval (Distributed Denial of Service) wordt een netwerk of website overspoeld met verkeer, waardoor systemen overbelast raken en niet meer toegankelijk zijn voor gebruikers. Microsoft waarschuwt dat sommige van deze aanvallen mogelijk samenhangen met ransomware-acties. Daarbij kan de DDoS-aanval als afleiding worden gebruikt, terwijl ransomware stilletjes wordt geactiveerd tijdens het herstelproces.

Advies aan Lokale Besturen:

  1. Blijf Waakzaam: Monitor uw systemen nauwlettend tijdens en na een DDoS-aanval. Er kan een risico bestaan dat ransomware onopgemerkt wordt geactiveerd.

  2. Herstelmaatregelen en monitoring: Tijdens de herstelfase van een DDoS-aanval is het essentieel om extra waakzaam te zijn voor tekenen van ransomware. Dit kan inhouden dat je netwerkverkeer grondig analyseert en mogelijke signalen van kwaadaardige activiteiten onderzoekt.

  3. Samenwerking en informatie-uitwisseling: Deel verdachte activiteiten onmiddellijk met IT-partners en andere lokale besturen. Samenwerken en informatie delen kan helpen om beter inzicht te krijgen in de tactieken en werkwijzen van deze dreigingen.

 

Informatiesessie op Cyberweerbaarheidswoensdag:

Morgen (woensdag 09/10/2024) geven we een sessie over dit onderwerp tijdens de Cyberweerbaarheidswoensdag.

Dit is meteen de eerste sessie van het nieuwe seizoen. Ondanks dat het een last-minute toevoeging is, spelen we hiermee in op de actuele dreiging. We nodigen alle betrokkenen uit om deel te nemen en meer te leren over het herkennen en aanpakken van deze aanvallen. Samen versterken we de digitale weerbaarheid van onze lokale besturen.

De sessie start zoals gewoonlijk om 15u. Jan Guldentops en Bart Asnot van Microsoft komen ons uitleg geven.

Om de teams uitnodiging te ontvangen schrijf je je in op deze lijst: KLIK HIER

-/-

Blijf waakzaam en zorg ervoor dat de nodige beschermings- en herstelsystemen goed zijn ingesteld en getest. Voor verdere ondersteuning kunt u contact opnemen met uw IT-beveiligingspartners of Microsoft voor advies en ondersteuning.