Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

'Communication is key' een belangrijke slagzin vanuit de 'regionale kenniskringen' (RKK).

21/10/2024

Het vierde kwartaal is in volle gang, en de Regionale Kenniskringen (RKK) staan opnieuw op de agenda met een reeks boeiende sessies voor Vlaamse lokale besturen. Tijdens de bijeenkomsten in september kwamen een aantal waardevolle inzichten in actuele thema's zoals AI, SharePoint, procesbeheer, NIS2, etc. aan bod. 

Waarom is deelnemen aan een 'RKK' belangrijk?

Deze bijeenkomsten zijn geen louter informatieve sessies, maar vooral interactieve momenten waarin lokale besturen uit Vlaanderen samenkomen (in lokale clusters) om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken. Door samen te komen per kwartaal creëren we een moment waarin kennisdeling en samenwerking centraal staat. Dé ideale moment om met collega's van andere besturen ideeën uit te wisselen en gezamenlijk tot nieuwe oplossingen te komen en zo een goed samenwerkingsverband in Vlaanderen te realiseren.

🥸🥸🥸 Eigenlijk moet je er vanuit gaan dat er altijd al een ander lokaal bestuur is bezig geweest met de vraagstukken die jij nu tracht op te lossen. Deel je verhaal. Deel de noden, wensen en dromen van je lokaal bestuur. Er is altijd iemand die je op weg kan helpen. Kickstarten. Het warm water opnieuw uitvinden is tijdverlies.

Waarom is communiceren hier belangrijk?

Iedereen kent het gezegde 'communication is key', maar wordt dit wel toegepast? Communicatie staat in de RKK's centraal, want zonder te communiceren met elkaar kan je geen info delen... Hier is echter nog wat werk aan de winkel. Te veel openstaande vragen, terwijl we elkaar hierin kunnen ondersteunen.

De input van onze deelnemers is dus van groot belang tijdens deze bijeenkomsten. Alleen door open te communiceren over de uitdagingen en kansen binnen jouw bestuur, expertise te delen en ervaringen uit te wisselen, kunnen we samen (vernieuwde) oplossingen zoeken voor gedeelde uitdagingen. Op die manier blijven we inspelen op de snelle veranderingen binnen deze sector.

  • Jij bepaalt mee over de agenda
    De deelnemers van de RKK's worden aangemoedigd om zelf agendapunten voor te stellen. Op die manier kunnen we verschillende thema's die binnen jullie lokaal bestuur leven op tafel leggen en bespreken. Een waardevol leermoment voor alle betrokkenen. 

  • Focus op vooruitgang
    Thema's zoals AI en digitalisering zijn vandaag meer dan ooit van belang. Tijdens de RKK's gaan we niet alleen in op de betekenis hiervan, maar ook hoe ze in de praktijk kunnen worden toegepast binnen jouw organisatie. De kennis en ervaringen die gedeeld worden, helpen om nieuwe technologieën te ontdekken en correct toe te passen.

  • Blijf betrokken met de community
    Probeer zoveel mogelijk deel te nemen aan RKK-bijeenkomsten en evenementen. Op die manier blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kan je info vanuit jouw bestuur delen over jullie werkzaamheden en visie. 

Leden krijgen toegang tot het kwartaalverslag die inzichten en aanbevelingen over de besproken onderwerpen bevat. Een waardevolle aanvulling op de kennis die tijdens de bijeenkomsten wordt gedeeld. 

Nieuwe regiocoördinatoren

Dankzij een nauwe samenwerking tussen een projectmanager bij V-ICT-OR en de regiocoördinatoren kunnen we deze bijeenkomsten vlot laten verlopen. We verwelkomen hierbij twee nieuwe regiocoördinatoren John Goossens (Regio Gent) en Steven Raes (Regio Waasland) die hun hieronder even voorstellen:

Steven Raes:

"Ik werk sinds 1,5 jaar bij Interwaas en heb heel wat technische bagage opgebouwd gedurende mijn loopbaan binnen ICT. De laatste jaren werk ik meer op functioneel en coördinerend niveau waardoor ik mezelf zie als de lijm tussen de business en IT.  Binnen Interwaas willen we de banden met onze besturen versterken, en kennisdelen en samenwerken stimuleren. Daarom dat deze rol exact past binnen onze doelstellingen. In mijn vrije tijd hou ik van klimmen en voetbal, en ben ik gewonnen voor een goede scifi film." 

John Goossens:

Laat ik mij even voorstellen. Mijn naam is John Goossens, 47 lentes jong, vader van 3 kinderen en 3 pluskinderen (inderdaad 6 stuks!) en een echte hondenmens. Sinds 17 juli 2023 werk ik in het lokaal bestuur van Gavere welke een samenwerkingsovereenkomst heeft met het lokaal bestuur van Zwalm voor systeembeheer. Daarvoor heb ik 23 jaar als Field Engineer bij de firma Schaubroeck (later de firma Cipal Schaubroeck) gewerkt. In die 23 jaar doorkruiste ik geheel Vlaanderen, van Kinrooi tot Alveringem en installeerde ik menig ICT-materiaal. Ik was ook halftijds verantwoordelijk voor de migratie van de linux-servers bij klanten en halftijds systeembeheerder in diverse besturen in een outsourcing-formule. Ik heb dus al heel wat gemeentebesturen van dicht leren kennen.

Momenteel zit ik dus in 2 besturen wat zeker enkele voordelen en evenveel uitdagingen oplevert. Het is best pittig om al het werk rond te krijgen in beide besturen en een goede planning icm efficiënt werken is dus een echte must! Om die reden zie ik een samenwerking met de omliggende besturen als een absoluut voordeel. We doen eigenlijk allemaal voor 95% hetzelfde werk. Waarom zouden we dan niet meer aan kennisdeling doen en op die manier leren van elkaar, maar daarbij enorm veel tijdswinst? Om die reden zal je me dus regelmatig horen zeggen; “we moeten het warm water niet opnieuw uitvinden, hé!”.

Ik kijk er in ieder geval erg naar uit om mijn nieuwe collega’s van de omliggende besturen beter te leren kennen en hoop dat de RKK’s hier alvast een eerste aanzet in kunnen zijn.  

-

We zijn er alvast van overtuigd dat zij hun rol goed zullen vervullen en kijken er naar uit om van de Regionale Kenniskringen, samen met jullie, een boeiend en interactief vierde kwartaal van te maken!

wil je graag meer informatie ontvangen?
Neem dan contact op via vlavirgem@v-ict-or.be

KLIK HIER naar de webpage over de 'regionale kenniskringen' (RKK).