Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

[resultaten 1-minute poll] Gebruiken jullie dataclassificatie binnen jouw lokaal bestuur? En hoe?

17/02/2025

Dataclassificatie wordt steeds belangrijker voor het beheer en de beveiliging van gegevens. Lokale besturen verzamelen en verwerken dagelijks grote hoeveelheden data, waardoor een gestructureerde aanpak onmisbaar is.

Maar hoe pakken ze dit nu aan? Gebruiken ze dataclassificatie? En zo ja, hoe strikt passen ze het toe? ... Om daarachter te komen, hebben we dit onderzocht via de 1-minute poll

De resultaten ontdek je hieronder: 

Gebruiken jullie dataclassificatie binnen jouw lokaal bestuur?

Het blijkt dat 33,3% van de lokale besturen dataclassificatie toepast binnen hun organisatie. Dit betekent dat één op drie besturen bewust inzet op het structureren en beveiligen van data.

Toch geeft 41,7% aan dat ze hier (nog) niet mee bezig zijn. Dit toont aan dat er nog heel wat lokale besturen zijn waar dit nog geen prioriteit is of waar de implementatie achterwege blijft.

Daarnaast is 25% van de besturen volop bezig met de opstart ervan. Dit wijst erop dat het besef groeit en dat steeds meer lokale besturen stappen zetten naar een gestructureerd databeleid.

Waar passen jullie dataclassificatie toe?

Bij de lokale besturen die dataclassificatie toepassen, zien we verschillende manieren waarop ze dat doen.

41,7% gebruikt het binnen SharePoint, wat erop wijst dat veel besturen inzetten op cloudopslag en digitaal samenwerken.

Daarnaast past 16,7% dataclassificatie toe op on-premise fileshares.

Opvallend is dat 41,7% een andere aanpak hanteert. Dit kan gaan om andere platformen of specifieke oplossingen op maat die beter aansluiten bij de werking van hun organisatie.

Dataclassificatie wordt dus op verschillende manieren geïntegreerd, afhankelijk van de tools en noden van elk lokaal bestuur. Maar volgen ze hierbij ook de richtlijnen van de Vlaamse overheid?

Volgt jouw organisatie het raamwerk van de Vlaamse overheid voor dataclassificatie?

De meeste lokale besturen houden zich niet aan het raamwerk van de Vlaamse overheid. Maar liefst 66,7% geeft aan dat ze hier geen gebruik van maken. Wat wijst op weinig uniformiteit in het omgaan met dataclassificatie.

Slechts 25% werkt wél volgens het Vlaamse raamwerk, terwijl 8,3% kiest voor een eigen systeem.

Wie is verantwoordelijk voor dataclassificatie binnen jouw organisatie?

 

De verantwoordelijkheden blijken niet altijd even duidelijk te zijn. 41,7% van de respondenten geeft aan geen idee te hebben wie binnen hun organisatie instaat voor dataclassificatie.

Bij 16,7% ligt de verantwoordelijkheid bij de IT-afdeling, wat logisch lijkt gezien dit onder hun expertise valt.

Voor 25% van de besturen is elke medewerker mee verantwoordelijk. Wat mooi aansluit bij het idee dat dataclassificatie een gedeelde verantwoordelijkheid is en niet enkel een taak voor specialisten.

Daarnaast heeft 16,7% een team informatiemanagement dat specifiek instaat voor dataclassificatie. Dit wijst erop dat sommige besturen een meer gestructureerde aanpak hanteren.

Worden er tools gebruikt voor automatische dataclassificatie?

Automatische dataclassificatie kan het beheer van gegevens een pak efficiënter maken, maar wordt nog niet op grote schaal toegepast binnen lokale besturen. Slechts 9,1% geeft aan al met geautomatiseerde oplossingen te werken.

De meerderheid, 54,5%, bevindt zich in een verkennende fase en is dit momenteel aan het onderzoeken. Daarnaast doet 36,4% alles nog handmatig

Hoe strikt wordt dataclassificatie nageleefd binnen jouw organisatie?

Uit deze resultaten blijkt dat dataclassificatie nog geen vaste plaats heeft in de dagelijkse werking. 50% van de respondenten geeft aan dat het helemaal niet wordt nageleefd. 

Daarnaast zegt 41,7% dat het niet echt wordt toegepast en dat er weinig controle op is. 

Slechts 8,3% geeft aan dat dataclassificatie redelijk wordt toegepast, maar niet altijd consequent. De kleine minderheid heeft al stappen gezet richting een gestructureerde aanpak, al is er nog ruimte voor verbetering.

Zou je meer willen leren over dataclassificatie en willen deelnemen aan een infosessie of kennisdag?

 

Dataclassificatie is een thema dat duidelijk leeft binnen lokale besturen. 75% van de respondenten geeft aan graag meer te willen leren en interesse te hebben in een infosessie of kennisdag.

Daarom organiseren we op 24 april 2025 de ‘Kennisdag - Dataclassificatie in functie van privacy en gegevensbescherming’. Tijdens deze dag gaan we dieper in op hoe je dataclassificatie effectief toepast en welke tools die je hiervoor kan gebruiken, o.a. de classificatietool van de Vlaamse overheid.


Conclusie

Uit deze 1-minute poll blijkt dat dataclassificatie een thema is dat leeft, maar dat de implementatie en naleving ervan sterk verschillen van lokaal bestuur tot lokaal bestuur. Hoewel een aanzienlijk aantal zich bewust is van het belang, is het nog niet in elke organisatie volledig geïntegreerd.

33,3% van de besturen past dataclassificatie al toe, terwijl 41,7% er nog niet mee bezig is. De meeste besturen gebruiken SharePoint of on-premise fileshares, maar sommigen kiezen voor een aanpak die beter aansluit bij hun eigen behoeften. Ook blijkt dat slechts een klein aantal het raamwerk van de Vlaamse overheid volgt.

Wat betreft verantwoordelijkheid is er onduidelijkheid, en slechts een beperkt aantal besturen gebruikt geautomatiseerde tools voor dataclassificatie. Bovendien wordt dataclassificatie vaak niet strikt nageleefd, wat wijst op ruimte voor verbetering.

Daarnaast werd er waardevolle feedback gedeeld over hoe lokale besturen dataclassificatie kunnen verbeteren. Zo gaf een respondent aan dat voor optimaal gebruik van Copilot, het gebruik van SharePoint met de juiste rechten en dataclassificatie bijna essentieel is. Daarom worden zowel het uitrollen van SharePoint als de implementatie van dataclassificatie belangrijke projecten voor de komende jaren, met focus op 2025 en 2026.

Verder stelde een respondent voor om een standaard SharePoint-opzet te ontwikkelen voor lokale besturen, waarin het volledige proces van dataclassificatie en de levenscyclus van bestanden – van creatie tot archivering in het DAV (Documentenarchief Vlaanderen) – goed wordt ingericht. Dit zou lokale besturen helpen om een uniforme en gestructureerde dataclassificatie te implementeren.

Er is ook een enorme interesse uit de community, 75% van de respondenten geeft aan graag meer kennis op te willen doen over dit onderwerp.

Daarom willen we hier dieper op ingaan tijdens de ‘Kennisdag - Dataclassificatie in functie van privacy en gegevensbescherming’ op 24 april 2025 om ondersteuning te bieden in de stappen richting een gestructureerde en efficiënte aanpak van dataclassificatie.

 

-/-

Heb je vragen hierover? Neem dan contact met ons op via info@v-ict-or.be