Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Blockchain on the Move: blockchain als sleutel tot de self-sovereign identity

05/07/2018

Blockchain is een technologie die momenteel hoge ogen gooit voor toepassingen in zowel de privésector als publieke sector. Hoewel de meesten er wel iets van afweten, lijkt het toch voor velen een ver-van-mijn-bedshow. Toch biedt blockchain talloze mogelijkheden.

Tegenwoordig verzamelt iedereen informatie over u, meer bepaald uw aankoopgeschiedenis, uw persoonlijke data, uw financiële gegevens, enz. Die data zit vervat in een ruim en divers kluwen van gecentraliseerde databanken. Jammer genoeg hebt u als burger geen toegang tot die informatie en zelfs al had u die toegang, dan nog is het een wirwar van gegevens waar u zichzelf in zou verliezen.

V-ICT-OR en Digipolis Antwerpen hebben het ambitieuze idee om, met behulp van blockchaintechnologie, alle informatie van burgers die door overheden, organisaties en ondernemingen verzameld is op een centrale plaats te bundelen en die op een transparante manier weer te geven. Zo kan de burger zelf opnieuw beheerder worden van zijn data. Dit zou op zijn beurt talloze voordelen bieden voor de burger: snellere en efficiëntere communicatie met overheden en andere organisaties, controle over de juistheid van zijn gegevens, inzage in welke gegevens bij welke instantie zitten…

Momenteel zoeken Stad Antwerpen, Digipolis, de Vlaamse overheid en V-ICT-OR naar een partner om samen een infrastructuur uit te bouwen die kan leiden tot de zelfbeheerde identiteit (ook wel SSI of self-sovereign identity genoemd). Bedoeling is dat zowel overheids- als privé-organisaties aan de slag gaan met de desbetreffende blockchaintechnologie, hun informatie via de technologie verspreiden en zo de burger inzage geven in de verwerking van zijn data. Als dit concept op nationaal vlak zijn waarde zal hebben bewezen, dan kan de technologie ook op internationaal vlak ingezet worden.

Dit project, gesteund door de Vlaamse overheid (EWI) in de vorm van een PIO (Programma Innovatieve Overheidsopdrachten), heeft momenteel een oproep voor kandidaten gelanceerd. Deze oproep kunt u terugvinden op https://antwerpen.digipolis.be/nl/opdrachten/open. Kandidaten kunnen zich bekendmaken tot uiterlijk 29 juli.

Heeft u ideeën over deze blockchaintoepassing of vragen rond blockchain zelf? We horen het graag! Laat van u horen via info@v-ict-or.be. Tot binnenkort!