Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Kafka - belpic, belpas, ... als het nu ook eens zou werken

21/02/2014

"Een tweetal jaar terug werd aangeraden Windows XP pc's in te zetten voor Belpic i.v.m. problemen met de certificaten.
Deze week komt men Belpas installeren en vertelt de "Belpas man" dat Windows 7 vereist is voor Belpas.

In allerijl nog twee Windows 7 machines klaargemaakt voor onze deelgemeenten zodat men ook daar Belpas kan installeren. Enkele dagen later installeert men dan weer, zonder problemen, Belpas op een Windows XP machine hier in de gemeente (euh?).

De gloednieuwe Belpas applicatie draait onder andere op Silverlight. Silverlight wordt al sinds 2011 niet meer verder ontwikkeld. Het is mij een raadsel waarom men dan nog voor een dergelijk platform kiest. Belpic heeft een oude Java versie nodig. Belpas dan weer de nieuwe Java versie. De verkeersbordendatabank werkt dan weer niet op de meest recente Java versies. 

Een andere huislevernacier heeft dan weer nog een andere Java versie nodig. Java zelf is zo lek als een zeef en updaten zeer arbeidsintensief: administratorrechten nodig (nee, die krijgen de gebruikers niet), geen service die het automatisch doet, ...

En draaien de biometriekits voor rijbewijzen en belpas nu zonder problemen op dezelfde pc? of moeten we na verloop van tijd twee pc's per gebruiker geven?

Geen idee, bij de ene wel, bij de andere niet. Dergelijke zaken zorgen ervoor dat we veel te veel tijd verliezen met "gepruts" aan pc's. Informatie van de hogere overheden komt amper of niet tot bij ICT terecht. Een recente setup van Belpic, waar te vinden? 

Drivers, software, ... voor Belpas, waar te vinden? Installatieprocedure voor Belpas? Que? Vaak weet men het zelf niet (zie het Belpas op Windows 7/XP verhaal). Hogere overheden pushen elk hun eigen software, met telkens andere systeemvereisten, andere installatieprocedures, ... Bovendien zijn de installaties veel te omslachtig.


Het maakt het allemaal zeer frustrerend voor zowel ICT als de eindgebruiker."