Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

LB365, een innovatief project vol mogelijkheden

15/01/2024

Het LB consortium toegelicht op de Informele Governance Groep. We sluiten het jaar 2023 af met een terugblik op het LB consortium tijdens de Informele Governance Groep (IGG), bestaande uit de algemene directeuren van de verschillende besturen en tevens verantwoordelijk voor het beheren en sturen van managementgerelateerde aspecten binnen hun besturen. Samen komen zij samen op een informele manier om bepaalde governance- en managementvraagstukken te bespreken en aan te pakken. 

Het consortium LB365, de juiste oplossing op de juiste plek!

Het LB365 project is vanwege zijn innovatieve karakter recentelijk erkend met de 'GMIS Government to Government (G2G) Award' tijdens de GMIS MEETS-conferentie in Kansas City, USA. Dit succes onderstreept de voortdurende groei van "Lokale besturen LB365" met inmiddels 36 Vlaamse lokale besturen die actief gebruik maken van het project, terwijl anderen achter de schermen een activatie overwegen of concrete voorbereidingen treffen. Wij zijn trots op dit bereik en de impact die het heeft op de lokale gemeenschappen.

De recente erkenning op de GMIS MEETS conferentie in Kansas City is des te indrukwekkender, aangezien GMIS International bekend staat als de meest inclusieve 'Government IT Association' ter wereld. Met meer dan 500 lidorganisaties die stads-, provincie-, en staatsscholen in heel Amerika vertegenwoordigen, is GMIS International de grootste professionele vereniging van IT-leiders in de publieke sector in de Verenigde Staten. Dit bevestigt eens te meer dat Consortium LB365 de juiste oplossing op de juiste plek is!

In het project LB365 participeren besturen actief

Desalniettemin deze erkenning en lof, kent het project uitdagingen bij de start. Het belang van een doordachte ondersteuning in deze vroege fase kan niet genoeg benadrukt worden. Het project lijkt aanvankelijk als een 'lege doos', maar eigenlijk opent het de deur naar grensverleggende digitale transformatie en kostenbesparingen. In het project LB365 participeren besturen actief. Startende besturen worden aangemoedigd om actieve deelnemer te zijn. In het project LB365 is geen sprake van voorgekauwde oplossingen of kant-en-klare oplossingen, veeleer een 'lege levende doos vol mogelijkheden.

Elk groot avontuur begint met een enkele stap

Elk groots avontuur vangt aan met een enkele stap. Zelfs de meest ambitieuze doelen ontplooien zich geleidelijk door kleine stappen te zetten. Als bestuur ben jij degene die de lege doos moet vullen door actief de stukken te grijpen en ze op (voor jou) juiste plekken te leggen. Soms kan het verwarrend lijken of ontbreekt er een helder beeld, maar door jouw toewijding, weloverwogen beslissingen en inspanningen, werk je uiteindelijk aan strategische plannen op bestuursniveau - hierbij overweeg je zorgvuldig welke middelen waar en wanneer worden ingezet - houd je je bezig met public relations en communicatie om de opbrengsten van het project te bepalen en aan het beheer van jouw gegevens, en deze laatste component vertegenwoordigt vooral de toekomst waar we naar streven: eigenaar van jouw data!

LB365 als uiting van digital leadership

LB365 is een dynamisch ecosysteem waar besturen gezamenlijke oplossingen bouwen en een infrastructuur ontwikkelen die in lijn is met 18 vastgestelde principes. Hierbij staat het belang van generiek denken en het overstijgen van individuele bedrijfsvoering centraal, ondersteund door een gedegen management. Dit flexibele model daagt zowel technologische infrastructuur als denkwijzen uit, waarbij we voortdurend aanpassen aan heersende trends. LB365 is een uiting van digitaal leiderschap.

Ondersteuning, governance en regie

Een succesvolle start vergt een weloverwogen ondersteuning en een krachtige regie in het veranderingsbeheer. Binnen LB365 fungeert de uitgebreide governance als het kompas dat het consortium leidt naar digitale transformatie. De huidige structuur biedt ruimte voor diverse besprekingen, zonder de uitdagingen tijdens het implementatieproces uit het oog te verliezen. Het ontwikkelen van doeltreffende strategieën is cruciaal om een soepele uitvoering te waarborgen. We erkennen dat het op gang brengen van het implementatieproces vaak een trage start kent.

Adoptie en wijzigingsbeheer, als een van de meest complexe aspecten, vormen uitdagingen, ondanks het veelbelovende concept en het vertrouwen dat het project geniet. Een vertrouwen, bevestigd dus onder meer in de recente toekenning van deze prestigieuze award.

Bedankt voor jullie voortdurende inzet. Samen bouwen we aan een digitale toekomst!

#DigitalLeadership
#innovation
#LB365