Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Nieuwe e-ID kaart is een feit, stad Lokeren als eerste verdeler

17/01/2020

Technologiebedrijf Zetes heeft onlangs het eerste exemplaar van de nieuwe versie van de Belgische elektronische identiteitskaart (e-id) mogen overhandigen aan stad Lokeren, meer bepaald aan burgemeester Filip Antheunis. Zetes werd al in 2018 (contract voor 10 jaar) geselecteerd als partner van de FOD Binnenlandse Zaken voor de productie en personalisatie van de eID, de Kids-ID (identiteitskaart voor kinderen), de verblijfstitels en de bijbehorende documenten enerzijds en voor de uitgifte van de authenticatie- en handtekeningcertificaten die deze documenten kunnen bevatten anderzijds.

Wat is er veranderd met de nieuwe e-ID-kaart?

  • Het bevat twee elektronische chips in plaats van 1 (1 contactchip en 1 contactloze chip).
  • De contactloze chip kan bij het reizen aan de grens uitgelezen en fungeert als digitaal reisdocument. Op dit vlak werkt de e-ID volledig conform de normen van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO).
  • Dankzij de contactchip kan de burger dan weer online communiceren met anderen, o.a. met de overheid. Het biedt nu ook de mogelijkheid om een elektronische handtekening te plaatsen. Voor wat betreft de digitale handtekening moet de e-ID voldoen aan de voorwaarden vastgelegd in de Europese eIDAS-verordening, anders is de digitale handtekening niet rechtsgeldig. De voorwaarden zijn niet mals; zo moet de uitgifte van certifcaten verleend worden door een Gekwalificeerde verlener van vertrouwensdiensten (QTSP), een titel die pas na veelvuldige audits verkregen kan worden. Zetes beschikt intussen over dit statuut. De eIDAS-verordening heeft als doel een eengemaakte digitale EUropese markt te creëren en online transacties veiliger te laten verlopen. Dankzij het certificaat in de nieuwe eID kan er bij online aankopen bv. bepaald worden of de kaarthouder wel degelijk is wie hij beweert te zijn.
  • Het ontwerp is volledig herzien en bevat nieuwe elementen om namaak tegen te gaan. Bovendien is het ontwerp een wereldprimeur qua toegepaste technieken. De voorzijde bevat de foto met perforatietechniek, terwijl op de rugzijde een lasergravure is geplaatst. Naast de hoofdfoto en de registratie ervan op de 2 chips is het visuele element op 5 verschillende plaatsen op de kaart aanwezig, wat het veiligheidsaspect verder versterkt.
  • De nieuwe e-ID bevat 2 vingerafdrukken van de drager. Vingerafdrukken als biometrische data zijn een extra middel voor de kaarthouder om te bewijzen dat zijn identiteit klopt.

De huidige eID-kaarten die in omloop zijn, zullen vervangen worden op het einde van hun geldigheidsperiode of eerder al bij aangifte van een verlies, diefstal of beschadiging van de kaart of andere reden zoals niet gelijkende foto, verandering van naam, … De burger hoeft dus geen nieuwe eID aan te vragen zolang hij zijn oude kaart nog heeft en ze nog geldig is.