Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

De opportuniteiten van het Vlaams Datanutsbedrijf. Ondernemen in de data economie.

30/09/2022

2022 > digitale transformatie wordt data steeds belangrijker. Helaas wordt het enorme potentieel van data nu nog onderbenut omdat deze vaak gefragmenteerd worden opgeslagen, zich in silo’s bevinden en veel te weinig worden gedeeld overheen organisaties/ondernemingen. Om dit positief te beïnvloeden lanceerde de Vlaamse overheid een datastrategie, dat resulteerde onder meer in de oprichting van het Vlaams Datanutsbedrijf. Met als doelstelling om data vlotter te laten stromen tussen alle betrokken actoren in onze samenleving en economie (burger-overheid-ondernemingen).

Om dit te verwezenlijken werkt men met datakluizen, ontwikkeld met Solid technologie. In deze datakluizen wordt data van de eigenaar opgeslagen en beheerd in een beveiligde en decentrale omgeving. De bedoeling is énerzijds om de gegevens van de eigenaar beter te beschermen en meer controle te geven. Anderzijds wordt het ook ontwikkeld om deze data makkelijker en transparanter te koppelen aan zowel overheidsapplicaties als bedrijfsapplicaties. Tegelijk willen ze zuurstof geven aan de Vlaamse economie door data beter vindbaar en uitwisselbaar te maken, en door bruggen te bouwen tussen burgers, bedrijven en verenigingen voor een betere samenwerking.

-/-

Relance van de Vlaamse economie.
Het Vlaams Datanutsbedrijf wil daarvoor bruggen bouwen tussen dataplatformen van de publieke en private sector. Door de ontwikkeling van nieuwe datagedreven ecosystemen zullen de data vlotter stromen wat op zijn beurt een economische en maatschappelijke meerwaarde creëert. Met die aanpak heeft Vlaanderen het potentieel om koploper te worden in de Europese data-economie.

 


DRIE HANDIGE LINKEN :

1/ Meer algemene info >>> klik hier door naar hun website

2/ Tijdens ons ManageIT 2022 event 08/12/2022 geeft afdelingshoofd Bjorn Devits een breakout sessie >>> in Hilton Antwerpen.

3/ Via deze ook de link naar de 60 minuten opname van sessie over ‘De opportuniteiten van het Vlaams Datanutsbedrijf?’ zoals gebracht tijdens het online bedrijvenconsortium > Q3 2022. Gebracht door Raf Buyle - Information Architect bij Digitaal Vlaanderen EN Franky Deleu - Projectleider bij Digitaal Vlaanderen. >>> Introductie datanutsbedrijf. - YouTube