Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

V-ICT-OR start domein 'ICT in de scholen'

24/02/2015

Het werd al eerder aangekondigd en op het einde van de vorige legislatuur gaven we al onze aandachtspunten mee in ons memorandum … op 10 maart lanceert V-ICT-OR zijn domein “ICT in de scholen”. Hierbij willen we heel specifiek inspelen op de volgende elementen: ICT en leren, ICT in teams, ICT en inspectie en ICT-veiligheid.

Voor ICT-veiligheid werken we hiervoor samen met het V-ICT-OR domein informatieveiligheid dat zijn sporen reeds verdiende. Net zoals bij de lokale besturen wensen we aan te tonen dat ICT-veiligheid ook in scholen meer is dan het invullen van een checklist en de bewustwording tot diep in de werking van elke leerkracht, directie en leerling onontbeerlijk is.

Thibaut Cromphaut en Jo Neubauer zijn beide domeinspecialist. Zij kunnen terugvallen op een sterke expertise en ervaring.

 
Thibaut heeft een rijke knowhow binnen ICT en onderwijs. Hij verzorgt trainingen waarin beide gecombineerd worden, met een duidelijke didactische ruggensteun.Naast zijn werkzaamheden als ELO-coördinator binnen het Stedelijk Volwassenen Onderwijs van Antwerpen, blijft hij als vrijwilliger in contact met organisaties die dezelfde doelstelling nastreven.


Jo werkt als projectcoördinator voor gemeentelijke basisscholen Nederlandstalig onderwijs te Jette. Hij is gespecialiseerd in transformationele coaching, waarbij hij teams aanstuurt volgens praktijk- en ervaringsgericht werken. Jo staat achter de methode een idee uit te werken en dit onmiddellijk te controleren op positieve resultaten.

 

 

 

Jo en Thibaut willen hun specialisatie op dit ogenblik vooral inzetten door werk te maken van studiedagen, trainingen en trajecten op maat:

ICT en leren

Pedagogische studiedag:

 • Digitale wandplaten ontwikkelen: een leerlijn doorheen de hele school (1 dag + ½ dag)
 • Learning analytics. Kunnen we leren analyseren? Is het wenselijk? (½ dag)
 • Gepersonaliseerd leren. Realiteit of utopie? (½ dag)

ICT in team

 • Training: Planlastverlaging met ICT
  Basiscompetenties voor een efficiënt computergebruik
  + gebruik in 1 tool (in samenspraak)
  (½ dag)
 • Training:
  Structuren en tools om online samen te werken als schoolteam: projecten en taken opvolgen via 1 systeem
  (½ dag)

ICT en inspectie

 • Traject
  Scholen hebben in België de vrijheid om zelf hun werkwijze te bepalen en de kwaliteit te bewaken. Daarbij moet deze werkwijze verduidelijkt worden aan inspectie.
  Net daarom willen we scholen, schoolgemeenschappen en schoolgroepen begeleiden om op vlak van ICT onderbouwde beslissingen te nemen.
  Binnen een traject op maat werken we stap voor stap aan een duidelijk ICT-visie.
  We maken hierbij gebruik van de kijkwijzer van inspectie en andere (internationale) modellen.

Advies op maat

Enkele richtvragen:

 • Google for education of Office365? Smartschool of Chamilo? Welke oplossing is voor onze school het meest geschikt?
 • Hoe zit het met de privacywetgeving hieromtrent?
 
In onze volgende nieuwsbrief leest u meer over dit nieuwe domein en het aanbod!