Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Vlaanderen investeert miljard euro in digitalisering

01/06/2021

De Vlaamse overheid kondigde eind mei 6-nieuwe ICT-partners aan waarmee ze de komende 7 jaar wil samenwerken naar een low-touch, digital-first overheid. De samenwerking moet leiden tot een versnelde digitalisering van Vlaamse èn lokale overheden.


Die aankondiging was het eindpunt van een aanbestedingsprocedure die 30 maanden duurde. De partners zijn Atos, Cegeka, Cronos, DXC, DXC-Cegeka en Proximus. De geschatte contractwaarde is om en bij het miljard euro, dat maakt er een van de grootste ICT-outsourcingcontracten in de Benelux van.

Wat is Low Touch?

De Vlaamse Overheid ziet digitalisering als hét middel om de overheden in Vlaanderen sneller en wendbaarder te maken. Met deze partners omringt Vlaanderen zich met Vlaamse en internationale technologie om dat te bereiken. Daarbij is het digitaliseren van elk formulier niet het doel. Wel het heruitvinden van de manier waarop een overheid functioneert.

Is er een formulier nodig? Hebben we deze informatie al? Niet het digitaliseren van de duizenden formulieren binnen de regionale en lokale overheden maar wel een burgervriendelijke en gemakkelijke dienstverlening staan centraal in deze projecten.


Weerbaarheid

Ook heeft de Vlaamse Overheid oog voor cybercriminaliteit en digitale dreigingen. Een fors deel van de investeringen gaat naar veiligheidsinfrastructuur, cybersecurity, monitoring en kwetsbaarheidsanalyses.

De Vlaamse Overheid bundelt ook haar ICT- en digitale competenties in het nagelnieuwe agentschap ‘Digitaal Vlaanderen’. Dat komt in de plaats van het Agentschap Informatie Vlaanderen en de ICT-afdeling van het Facilitaire Bedrijf. Deze organisatie wordt dé partner van lokale besturen.

‘Digitaal Vlaanderen zit op het snijpunt van strategie, data en technologie en wordt op die manier echt de motor voor de transformatie naar de overheid van morgen’, zegt Barbara Van Den Haute, administrateur-generaal van Digitaal Vlaanderen.