Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

De elektronische identiteitskaart (eID) bulkt van de mogelijkheden

07/03/2014

De oude papieren identiteitskaart nam veel plaats in je portefeuille en haalde je hoogstens eens boven om je te identificeren tijdens een alcoholcontrole. Je eID daarentegen - afkorting voor elektronische identiteitskaart - bulkt van de mogelijkheden. Zo heb je met je eID toegang tot online overheidstoepassingen. Via Tax-on-web kan je online een belastingsaangifte doen. Daarnaast wordt communiceren met de overheid heel gemakkelijk dankzij het online platform My.belgium.be, waar heel wat bestaande elektronische overheidsdiensten verzameld worden.

Hoe werkt het?
De ingebouwde chip van je eID bestaat uit een authenticatie- en een handtekeningcertificaat. Beide certificaten kan je gebruiken in combinatie met een pincode. Het authenticatiecertificaat dient om je identiteit te bewijzen wanneer je je aanmeldt op een website met je eID. Het handtekeningcertificaat kun je dan weer gebruiken om een elektronische handtekening te zetten.

Wat heb je nodig?
Om ten volle van je eID gebruik te kunnen maken, heb je eerst en vooral een computer nodig met de vereiste software, een kaartlezer en uiteraard een eID met bijhorende pincode. Let wel: er zijn verschillende kaartlezers:

- Eenvoudige kaartlezers, die je via een USB-poort aan je computer koppelt. Dit type vind je in de meeste computerwinkels.
- Voor ondernemingen en handelaars zijn er kaartlezers beschikbaar met toetsenbord en/of scherm. Zo kan je de pincode rechtstreeks op de lezer intikken.
- Ten slotte bestaan er heel wat draagbare computers en toetsenborden die voorzien zijn van een geïntegreerde kaartlezer.

Hoe installeren?
Welke eID-software je installeert, hangt af van je besturingssysteem. Maar of je nu een Windows- of Applegebruiker bent, moeilijk is het niet. Installeer eerst het stuurprogramma of 'driver' van je kaartlezer op je pc. Deze vind je op de website van de leverancier of producent. Zodra de eID-software geïnstalleerd is, kun je onmiddellijk je eID gebruiken met de meest courante browsers (Google Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari), programma's en toepassingen. Een eenvoudige handleiding vind je op www.eID.belgium.be.