Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

SIS is verdwenen, leve eID!

06/03/2014

Schrik niet als de apotheker je vandaag naar je elektronische identiteitskaart (eID) vraagt in plaats van naar je SIS-kaart. Want na meer dan tien jaar trouwe dienst is het met de SIS-kaart gedaan. Sinds 1 januari 2014 moeten alle apotheken patiënten identificeren aan de hand van hun eID. Gelukkig moet je daar zelf niets voor doen, alles wordt voor jou geregeld.

Hoog beveiligd
Het vervangen van de SIS-kaart door de eID brengt heel wat voordelen met zich mee. De eID is bijvoorbeeld een stuk veiliger dan de SIS-kaart. Zo maakt de elektronische identiteitskaart het mogelijk via een foto de eigenaar van de kaart met zekerheid te identificeren. Belangrijk daarbij om weten is dat de gegevens niet op de kaart zelf zullen worden opgeslagen. Zij lopen wel via een hoog beveiligd datanetwerk tussen ziekenfondsen en zorgverleners.

Tijdwinst
Met een SIS-kaart moest je iedere keer bij wijzigingen van gegevens in verband met het recht op gezondheidszorg  of verandering van ziekenfonds contact opnemen met je ziekenfonds om jouw kaart te laten aanpassen. Dat is niet meer nodig, het nieuw beveiligde datanetwerk zorgt ervoor dat alle gegevens up-to-date zijn. Dat levert een enorme tijdwinst op bij de zorgverlener, apotheker én gebruiker.

Bijhouden
Sinds 1 januari 2014 wordt geen enkele SIS-kaart nog uitgereikt of vervangen. Tot 2015 zal zowel de SIS-kaart als de eID kunnen worden gebruikt. Kleine kanttekening: alle ziekenhuizen gebruiken het nieuwe systeem al, daarnaast is ook al 90% van de apothekers op de vernieuwing voorzien. Wie geen identiteitsbewijs heeft - zoals kinderen jonger dan 12 jaar, grensarbeiders... - kan bij de ziekenfondsen terecht voor een gratis ISI+kaart. Voor kinderen verloopt die verdeling geleidelijk en zonder dat je daar iets voor moet doen. Anderen kunnen een ISI+kaart krijgen bij hun mutualiteit.

BRON