Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Belangrijke inbreng gebruikers bij nieuwe versie KING-Softwarecatalogus

08/07/2014

Begin juli is een nieuwe versie (2.2) van de Softwarecatalogus online gezet. In de door KING ontwikkelde Softwarecatalogus staat van bijna 140 ICT-softwareleveranciers het beschikbare en verwachte softwareaanbod voor gemeenten. Daarbij is per softwareproduct aangegeven wat de globale functionaliteit is, wat de productplanning is en welke standaarden worden ondersteund. Inmiddels hebben ruim 270 gemeenten een account op de Softwarecatalogus.

Versie 2.2 is tot stand gekomen met behulp van de gemeentelijke werkgroep Softwarecatalogus. De ideeën voor de gerealiseerde functionaliteit zijn vooral afkomstig vanuit deze werkgroep, maar ook opgehaald tijdens de Leveranciersdag (13 juni) en de verschillende regiosessies die in de afgelopen weken hebben plaatsgevonden. "De werkgroep heeft ons weer goed geholpen bij het meedenken over de nieuwe functionaliteit", aldus Jeroen de Ruig (Operatie NUP - KING/VNG). "Tijdens de gezamenlijke acceptatietest waren ze erg te spreken over de gerealiseerde functionaliteit. Ook had de groep wederom goede ideeën en aanvullingen voor een volgende release."

Tevreden gebruikers

Gebruikers van de Softwarecatalogus zijn content met de nieuwe versie. Zoals Michael Bakker. De gegevensarchitect van de gemeente Hoorn zegt vooral blij te zijn met de uitbreiding van een unieke sleutel. “Ik kan nu eenvoudig de applicaties in Topdesk koppelen aan de applicaties die ik heb opgevoerd in de Softwarecatalogus.”

Ook Olaf Holtrop, adviseur informatie van de gemeente Uithoorn, is meer dan tevreden. “Ik ben blij dat het nu, als samenwerkende gemeenten, mogelijk is om een gezamenlijke kaart te maken. We zitten in een fusieproces en dan is het erg handig om, naast de gemeentelijke kaart, ook een gezamenlijke kaart te kunnen maken en te verrijken. De gezamenlijke kaart ondersteunt ons migratietraject naar één omgeving”, zo laat Holtrop weten.

John Pape, informatiemanager van de gemeente Waddinxveen, is vooral verheugd over de uitbreiding van de Softwarecatalogus met steeds meer nieuwe kaarten. “Zoals de kaarten in het kader van de decentralisaties in het sociaal domein. Dat geeft nog meer motivatie om het applicatieportfolio verder in te vullen.”

Bert Vrinzen, beleidsmedewerker informatievoorziening van de gemeente Ronde Venen, is van plan om een interne sessie te organiseren waarbij verschillende managers vanuit de samenwerking met Diemen, Uithoorn en Ouder-Amstel zouden moeten aanschuiven. “Het is goed om ze aan de hand van de ingevulde applicatiekaarten mee te nemen in de complexiteit van het samenvoegen van de ICT van vier gemeenten.”

Nieuwe functionaliteit

- Direct inzicht in de planning en compliancy van de diverse pakketversies in relatie tot te implementeren standaard koppelvlakken;

- Gemeenten kunnen een gezamenlijke kaart maken;

- Notificatiefunctie: gemeenten worden automatisch geïnformeerd bij nieuwe versie of einde ondersteuning van pakketversie;

- Overzicht van alle gemeenten waarin direct is te zien in hoeverre de gemeente het applicatieportfolio heeft gevuld (aan de hand van sterren);

- Leverancierskaarten: het productportfolio van de leverancier wordt geplot op de diverse beschikbare kaarten in de Softwarecatalogus;

- Leveranciers kunnen van hun producten zien welke gemeenten die hebben opgevoerd;

- Verbetering in de look and feel;

- Overzicht van leveranciers en ondertekende addenda;

- Unieke sleutel toegevoegd per pakketversie, zodat gemeenten een koppeling kunnen maken met CMDB (Configuration Management DataBase) of andere applicaties binnen de gemeente.

Meer informatie

Op https://www.softwarecatalogus.nl/lijst-welke-gemeenten-doen-mee kunt u nagaan of uw gemeente al een account op de Softwarecatalogus heeft. Als u zich als gemeneten wilt aanmelden, stuur dan een e-mail aan softwarecatalogus@kinggemeenten.nl.

Binnen de KING-groep op het LinkedIn-platform is een Ideeënbus opengesteld waarin wensen kunnen worden gezet met betrekking tot de doorontwikkeling van de Softwarecatalogus. Verder worden er regiosessies over de Softwarecatalogus gepland. Heeft u interesse om daaraan mee te doen? Stuur een e-mail aan softwarecatalogus@kinggemeenten.nl.