Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Verschillende visies op bekende problemen

07/06/2016

Terwijl onze vrienden uit de UK de debatten rond een mogelijke BREXIT zien evolueren richting het referendum van 23 juni, keek onze collega Martin Ferguson in zijn blog terug op een succesvolle LOLA bijeenkomst in Malmö. Onze Zweedse zustervereniging KommITS hield er een congres naar aanleiding van haar 20ste verjaardag. We ontdekten er "verschillende visies" op voor ons - lokale besturen - "bekende" problemen.

Het congres verzamelde meer dan 300 aanwezigen met een internationale delegatie van Zweden, de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Nederland en België rond kennis delende sessies en vernieuwende technologieën, waarmee ieder voor zich vanuit de eigen werkomgeving aan de slag kan gaan.

Maar vooral de openingssessie 'privacy en piracy' bleef ons bij. Hierin werd een kritisch oog geworpen op de nieuwe Europese verordening rond gegevensbescherming, die vanaf mei 2018 van toepassing is. Naast de verschuiving van een organisatorische naar een meer individuele focus (mens is de zwakste schakel), werd de behoefte aan relevante kennis en vaardigheden om de regelgeving succesvol te implementeren in onze overheden, pijnlijk duidelijk gemaakt. Dat het niet langer voldoende zal zijn om een aantal theoretische “schaamplapjes” te kunnen voorhouden ten opzichte van een bovenliggende overheid - die op geen enkele manier controle uitvoert omtrent de effectiviteit van de invoering - was voor iedereen één van de meest voor de hand liggende conclusie in Malmö.

Zelfs zonder "controle" is het voor ieder individueel overheidsniveau van belang om eenvoudigweg te voldoen aan de meest principiële basisregels ter bescherming van onze informatie, de persoonlijke gegevens die we in onze overheidsdatabanken ter beschikking hebben. Wat leveren processen tegen Amazon, Google en Facebook op als we zelf onze eigen overheidsdata niet ten volle “onder controle” kunnen houden?

Moeten we dan niet eerst bescheiden en hard verder werken aan het pad dat ons naar een totaal veilige overheid brengt? V-ICT-OR hoopt samen met de internationale collega's de juiste plaveien te kunnen aanreiken met tools voor informatieveiligheid, webinars, opleidingen en persoonlijke begeleidingen.

Ondertussen kijken we samen met de collega's uit naar onze volgende internationale kennisdelingsdagen ...