Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Tijd voor verandering: modernisering burgerlijke stand

19/05/2017

Op vandaag wordt de burgerlijke staat van personen bijgehouden op papier. Dit mag vreemd lijken in deze eeuw van digitalisering, waar de mogelijkheden tot vereenvoudiging bijna eindeloos zijn. 

Het project “Modernisering en Informatisering van de Burgerlijke Stand” van de DAV speelt hier krachtig op in. Het doel is om het star, omslachtig systeem waarmee akten vandaag worden aangemaakt te vervangen door één die gebruiksvriendelijker is voor burgers en overheden. Momenteel zijn de processen immers enorm ingewikkeld. Het opmaken van akten, het toevoegen van randmeldingen en het doorgeven van kennisgevingen vraagt op dit ogenblik de inzet van verschillende actoren, die verscheidene stappen moeten doorlopen. Het aantal papieren documenten dat circuleert is te groot. 

Tijd voor verandering dus. Met het project zullen akten voortaan op elektronische en uniforme wijze aangemaakt en gearchiveerd worden in een centraal register, waarbij toegankelijkheid en gegevensuitwisseling voorop staan. De toepassing kreeg de naam DABS, wat staat voor Databank voor Akten van de Burgerlijke Stand. 

Bron: http://www.vereenvoudiging.be/content/modernisering-burgerlijke-stand

Kom meer te weten op onze Kennisdag "modernisering burgerlijke stand" op 20 juni en schrijf u nog snel hier in.