Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Een overkoepelend platform voor dienstverlening: hoe zetten we als lokale overheid de nodige stappen en creëren we meerwaarde voor onze eigen werking?

20/11/2019

Overheden over heel de wereld zijn volop het platformmodel aan het ontdekken. Vele overheden focussen op het ontwerpen en faciliteren van een infrastructuurlaag die aan de verschillende agentschappen wordt aangeboden. 

Maar, wat als we dit innovatieve model nu ook eens zouden gebruiken voor het faciliteren van diensten, waarbij een ecosysteem van derden diensten aan burgers leveren? Een model, waarin de overheid niet meer als actor maar als regisseur optreed. Waarin de burgers zelf op het platform de juiste diensten kan vinden, bestellen en becommentariëren. M.a.w. de overheid wordt een tussenpersoon en faciliteert de burger in het vinden en gebruikmaken van de dienstverlening waar hij/zij op dat moment nood aan heeft. 

Op basis van academische research presenteert DXC hun formule om het perfecte model te ontwerpen, zowel wat ontwerpcriteria als kritische succesfactoren betreft. Hoe stellen we stapsgewijs zo’n model op? Wat bepaalt of het model kan werken? Hoe zorgen we dat onze mensen er effectief mee aan de slag kunnen? Ze halen ook enkele voorbeelden aan van overheden die dit model al in productie hebben. We moeten immers het warm water niet terug uitvinden. 

>> Schrijf je in voor ManageIT 2019