Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Vind de verbinding met de Vlaamse Overheid op Shopt IT

28/04/2021

De Vlaamse Overheid biedt de steden en gemeenten die onder haar vallen meerdere tools om hun ICT-beleid en de uitvoering ervan vorm te geven en te ondersteunen. Shopt IT is een van de jaarlijkse momenten waarop de Vlaamse Overheid haar verschillende projecten en tools voorstelt aan de ICT’ers van de Vlaamse steden en gemeenten.

Dit jaar staan er vijf presentaties vanuit de Vlaamse Overheid op het programma. We stellen ze hier aan u voor.

 

10u30-11u30 - Concreet aan de slag met de thema-audit over informatieveiligheid

Hoe bepaal je wat je als eerste oplost? Waar liggen je grootste risico’s? Welke oplossingen zijn er voorhanden om de aanbevelingen van Audit Vlaanderen met beide handen aan te pakken en te tacklen?

Door: Beau Janssens & Nathalie Roman

 

11u30-12u30 - Digitaal Archief Vlaanderen - een digitaal archief in de praktijk (case intergemeentelijke samenwerking MIDWEST)

Koen Dobbelaere van Digitaal Archief Vlaanderen (DAV) en Jochen Deprez van de intergemeentelijke archiefdienst Midwest geven een toelichting over een digitaal archief in de praktijk.

Ledegem sloot als eerste bestuur van de Midwest aan op de diensten van DAV, te beginnen met het Serieregister. Hierbij maken ze niet alleen eigen series aan, maar zullen ze ook gebruik maken van de sjabloonseries. In een tweede fase sloten ze aan op het E-depot waarbij samen met DAV enkele cases in beeld werden gebracht die ze samen met DAV uitwerken. Naast een terugblik op het afgelegde parcours blikken Koen en Jochen ook vooruit naar de uitrol bij de andere leden van de Midwest en het plan van aanpak hierbij.

Door: Koen Dobbelaere en Jochen Deprez

 

13u30-14u30 – Wegwijs in de BBC-data: online tools

De data van de beleids- en beheerscyclus (BBC) bevatten alle gegevens uit de lokale meerjarenplannen en jaarrekeningen. Dit is een schat aan informatie. Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) biedt enkele handige online tools aan om die data op maat te ontsluiten.

Tijdens deze sessie leer je snel je weg te vinden in al deze tools zodat je er zelf mee aan de slag kan. Enkele voorbeelden:

  • Ga na hoe hoog de personeelskosten zijn en vergelijk deze met andere lokale besturen.
  • Simuleer welke voordelen een fusie met een buurgemeente biedt.
  • Zoek op trefwoord in het eigen meerjarenplan of dat van andere lokale besturen.

De BBC-tools bieden voor elk wat wils … niet alleen de financiën, maar ook de beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties van het meerjarenplan. Duik in deze sessie om het allemaal te weten te komen!

Door: Sabine Verhoestraete & Katja Borré

 

13u30-14u30 – Wacht niet op het burgerprofiel, neem actie

Het Burgerprofiel is een digitaal loket dat u ter beschikking wordt gesteld door de Vlaamse Overheid. Het is de manier om de informatie waar u als gemeente op zit ter beschikking te stellen aan uw inwoners. Graag bespreken we met jullie wat er nieuw is en hoe jullie aan stuur komen te zitten van de informatie die het burgerprofiel kan ontsluiten.

Door: Siri Craen

 

14u30-15u30 - Gelinkt publiceren en melden

Waar staat jouw gemeente? Wat levert het voor jouw bestuur op? Wat doen anderen met de data?

Door: Veronique Volders en Katrien De Smet

 

Hier vind je meer informatie over Shopt IT en kan je je registreren.