Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

[trendrapport] Digitale trends in de publieke sector 2022.

12/01/2022

Socitm, de Engelse vereniging voor innovatie, technologie en modernisering, heeft in samenwerking met ondermeer V-ICT-OR zijn rapport over digitale trends in de publieke sector voor 2022 uitgebracht.

28 pagina's dikke interessante publicatie wordt uitgebracht onder de koepel van de internationale organisatie LOLA (= Linked Organisation of Local Authorities) en MCE (= Major Cities of Europe). V-ICT-OR VZW is mee stichtend lid van LOLA en de voorzitter van V-ICT-OR is eveneens voorzitter van LOLA.

-
-

Het rapport wordt logischerwijs sterk beïnvloed door de impact van de Covid-19-pandemie. Maar het gaat veel verder en identificeert de belangrijkste trends in de open ruimte tussen verschillende technologieën en hoe deze de publieke sector zullen beïnvloeden. Socitm voorspelt bijvoorbeeld een veel grotere focus op interoperabiliteit, systeemintegratie en benutting van vele kansen die voortkomen uit een groei in rekenkracht, gekoppeld aan het benutten van datavolumes en nieuwe tools.

Deze ontwikkelingen zullen met name relevant zijn voor implementaties van kunstmatige intelligentie die tot nu toe te complex waren voor de meeste steden en gemeenten. Dit zie je nu volop toegankelijker worden, en daarmee komt er ook een reeks nieuwe verantwoordelijkheden voor CIO's, vooral in gebieden zoals de democratisering van data, data-ethiek, digitale inclusiviteit, samenwerking en risicomodellering. In 2022 draait digitaal leiderschap minder om IT exploitatie en beheer, en meer over echt transformerende impact op de burger.

  • Data democratisation
  • Digital identity
  • IoT, AI, Cloud and 5G
  • Cloud and processing power
  • Visualisation for better service design
  • Collaboration and integration
  • ‘Green’ and sustainability
  • Social value and ‘levelling up
  • Public sector CIO team impact
  • ...


Rapport auteur en Socitm associate director Jos Creese, identificeert dit jaar drie hoofdtaken voor digitale stakeholders binnen de publieke sector.
1. Prioriteit geven aan plaatsgebaseerde technologie-infrastructuur om nieuwe manieren van werken en geïntegreerde diensten te ondersteunen.
2. Inzicht in de bredere context voor digitale verandering, inclusief het opbouwen van kennis op gebieden zoals data-ethiek.
3. Het ontwikkelen van nieuwe samenwerkingsnetwerken, rechtstreeks tussen de openbare dienst en de burgers.


Dit en zoveel meer! 100% een MUST READ voor iedereen die de vinger aan de pols wil hebben mbt innovatie, technologie en modernisering in de publieke sector.


Klik hier door naar het trendrapport en naar de infographic. Enkel toegankelijk voor V-ICT-OR leden. Nog geen lid? Lees hier hoe lid worden.