Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Cybersecurity: phishing en cyberplanning (deel 4)

27/09/2021

Cyberbeveiliging is een van de belangrijkste beleidsonderwerpen voor 2021 bij V-ICT-OR. Het is een onderwerp dat voor onze leden een groot stuk van hun tijd in beslag neemt, aangezien ze te maken krijgen met nieuwe dreigingen die met nieuwe technologieën en digitale ontwikkelingen gepaard gaan. Het onderwerp heeft dan ook heel wat raakvlakken met zo goed als elk beleidsthema van V-ICT-OR binnen de domeinen informatie en technologie. 

Het is ook meer dan louter een ICT-zaak. Het groeiende risico van cyberdisruptie in een beleid betekent meer dan dat ICgoed gemanaged moet zijn. Het gaat ook over de risico’s van het beleid en het bewustzijn van de stafleden, medewerkers en politici in hun respectievelijke rollen. Dit om vooral de data en de bijhorende systemen veilig houden. Het gaat tevens over de cyberrisicobeheersing en -planning, die kaderen samen in het bredere geheel van bedrijfsstrategie en -beheer. 

De transformatieprogramma’s die lokale besturen vandaag ondergaan vormen – niet in het minst vanuit de heersende pandemie - een antwoord op de druk van besparingen, de drive naar grotere productiviteit, en effectiever en efficiënter werken en moderniseren. Dit alles samen brengt grotere cyberrisco’s met zich mee, die noch vermeden noch genegeerd kunnen worden. 

IT-leiders uit de publieke sector moeten de aard en schaal begrijpen van de risico's om geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen zowel binnen de nieuwe als binnen de traditionele IT-domeinen. Een maand geleden lanceerde V-ICT-OR een cybersecurity-reeks waarmee we de lokale besturen willen informeren over de acties die ze moeten en kunnen nemen om een voorloper te blijven in de digitale transformatie, en tegelijkertijd de cyberrisico’s maximaal een halt toeroepen. 

In het vierde deel van onze reeks cyberrapporten werpen we een blik op de verschillende soorten phishing en geven we je enkele tips and tricks mee wat betreft de cyberplanning.

Je vindt het vierde deel hier terug.