Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Stad Gent en UGent kiezen voor eerlijke ICT

28/05/2021

District09, de ICT-partner van de stad Gent en de Gentse Universiteit sloten begin mei een akkoord met de NGO Electronics Watch. Daarmee kiezen ze voor ICT die geproduceerd wordt in menswaardige omstandigheden. 

Stad Gent en Universiteit Gent maken al langer werk van een duurzaam aankoopbeleid. Dat is niet altijd een eenvoudig verhaal en al zeker niet voor ICT-materiaal.

'De stad had al het voornemen geformuleerd om ook op het vlak van ICT eerlijker te gaan aankopen. Dit is geen gemakkelijke opdracht: vaak is het onduidelijk waar ons ICT-materiaal vandaan komt. Wat we wel weten: heel wat van het materiaal dat we vandaag aankopen wordt gemaakt in omstandigheden die we niet oké vinden. Door ons aan te sluiten bij het netwerk van Electronics Watch hopen we daar – in dialoog met die leveranciers – verandering in te kunnen brengen. Een langzaam proces op de lange termijn, maar wel een noodzakelijke stap.' aldus Gentse schepen Sofie Bracke.

Electronics Watch gaat niet alleen in dialoog met ICT-leveranciers, de organisatie doet ook uitgebreid onderzoek naar de werkomstandigheden in ICT-producerende landen. De grootste sterkte zit in het systeem van ‘worker-driven monitoring’, waarvoor het samenwerkt met een netwerk van lokale monitors (vaak lokale vakbonden en NGO’s). Dit systeem stelt risico’s voor arbeiders – eerder dan risico’s voor bedrijven – centraal, en geeft arbeiders een actieve rol in de verificatie: ze krijgen inzicht in monitoringrapporten, krijgen vormingen omtrent hun rechten, en worden actief betrokken bij correctieve acties na vastgestelde problemen. 

Voor Electronics Watch is dit niet de eerste samenwerking op Vlaamse bodem. Ook het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid werkt al samen met hen. District09 (Stad Gent) en UGent komen in een groep met grote namen terecht: Barcelona, Amsterdam, University of Westminster, Kingston University London, University of Sussex, Utrecht en Stockholm zijn al aangesloten bij Electronics Watch.

Ook V-ICT-OR ondersteunt deze focus op duurzame ICT. Dit voorjaar publiceerden we een aantal artikels in samenwerking met Fair ICT Flanders (die vind je onderaan het nieuwsbericht). Ook op ons ICT-verkooppplatform voor de publieke sector, BuyITPublic, kan je binnenkort kiezen om ICT aan te kopen die duurzaam geproduceerd werd.

1. ICT en Duurzaamheid: de keten
2. ICT en Duurzaamheid: Wat kan ik doen?
3. ICT en Duurzaamheid: lessen uit Utrecht
4. ICT en Duurzaamheid: standaarden en certificaten
5. ICT en Duurzaamheid: de weg vooruit